Usaglašen tekst kolektivnog ugovora: Štrajk se nastavlja!

0

AP
Očekuju i predlog sporazuma o ostalim zahtevima prosvetara u štrajku
 

– Očekujemo potpisvanje kolektivnog ugovora u četvrtak, kada bi Vlada trebalo da nam predoči i predlog sporazuma o našim ostalim zahtevima, kazao je Jović i precizirao da prosvetari traže izuzeće od smanjenja zarada u javnom sektoru, uređenje platnih razreda i izmene zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

– Sporazumom treba oročiti usvajanje ovih bitnih propisa – kazao je Jović i dodao da će se nakon što Vlada ponudi predlog sporazuma o njemu izjasniti i predsedništva sindikata.

On je naveo i da usaglašeni tekst posebnog kolektivnog ugovora podrazumeva da u prosveti prvo bude raspoređen kadar sa nepotpunim fondom časova, a kao poslednja solucija predviđa se raspisivanje konkursa.

Takođe, pored dosadašnjih jubilarnih nagrada za 10, 20 i 30 godina rada, predviđena još jedna za 35 godina staža u prosveti. Predviđena je i isplata noogodišnjih nagrada, kao i vidovdanskih nagrada.

Pregovori između četiri reprezentativna prosvetna sindikata i Ministarstva prosvete nastavljaju se danas, a uporedo sa time nastavlja se i štrajk nastavnika skraćenjem časova na 30 minuta.

Za đake osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas je počelo drugo polugodište, a u delu škola nastavljen je protest skraćenjem časova na 30 minuta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here