Uskoro 1,3 milijarde evra za srpsku privredu

0

Premijer Srbije Mirko Cvetković
 

Predsednik Vlade Srbije rekao je da je tema rekonstrukcije vlade večna tema, ali se na tom planu sada ništa ne dešava. Takođe, Cvetković očekuje da ćemo bez većih problema ove godine ostvariti privredni rast od dva odsto. On veruje da ćemo statistički dobro proći u ovoj godini, ali je pitanje kako će to ljudi osetiti na svojoj koži.

 

I ove godine ostaju subvencionisani krediti

Vlada je i ove godine donela program subvencionisanog kreditiranja građana i privrede.

"Novac će biti dostupan poslovnim bankama za programe namenjene privredi. Reč je o paketu koji bi trebalo da obeshrabri banke da ta sredstva upotrebljavaju za druge namene. Sa ovom merom se, inače, tokom nedavne posete u potpunosti saglasila i misija MMF", rekao je Cvetković.

"Prema upravo objavljenoj statistici industrijske proizvodnje za januar, jasno je da je, za razliku od prošle godine, kada je ona izrazito padala, sada došlo do rasta. On je, istina, simboličnih 3,7 odsto, ali je, ipak, rast i ukazuje na promenu strukture privrede, što je ohrabrujuće", istakao je Cvetković u intervjuu "Novostima".

 

Premijer je naglasio da je ovo potpuno novi set ekonomskih, ovoga puta monetarnih mera, koje u ovoj godini mogu da pomognu privredi da lakše funkcioniše.

 

"Pokazalo se, naime, da je tražnja robe i usluga definitivno pala. Potrebna su zato dodatna sredstva koja će biti na raspolaganju privredi. Zato smo u prethodnih mesec dana intenzivno sarađivali s Narodnom bankom Srbije na projektu koji podrazumeva smanjenje obaveznih rezervi za poslovne banke koje su spremne da obezbede veće plasmane privredi", istakao je Cvetković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here