Uskoro i Srbija u Formuli 1?!

0

Prema informacijama koje su se u petak pojavile na brojnim britanskim sajtovima koji se bave “najbržim cirkusom”, sedište najmlađe ekipe, koja će se (po vlasniku Zoranu Stefanoviću) najverovatnije zvati Stefan grand pri, biće u Beogradu, a ispod haube bolida brujaće “Tojotin” motor, jer su Japanci svoj tim prodali – Srbima.

 

Tojota bi uskoro mogla da bude ukrašena bojama Srbije

 

Ove navode u petak je “Novostima” potvrdio i Stefanović, prvi čovek kompanije AMCO, poznat po tome što je i ranije (bez uspeha) pokušavao da uvede Srbiju u najpoznatiju borbu brzih bolida.

 

Zoran Stefanović kaže da je sada i definitivno postigao dogovor da kupi ekipu Tojote. Japanski proizvođač je, podsetimo, 4. novembra saopštio da napušta “cirkus” posle osam sezona Tojote rejsinga u F1. Skoro kroz suze, vlasnik je kazao da će, verovatno, prodati ekipu, koja nije postigla očekivane uspehe (nijedna pobeda i samo osam pobedničkih postolja).

 

"Pregovori već uveliko traju, a sa tim je, naravno, upoznat i Berni Eklston, glavni autoritet Formule jedan", navodi Stefanović.

 

"Kupili smo ceo tim, a ne samo motor, i sada su nam ostali još neki detalji. Ima mnogo posla, ali ćemo biti spremni za narednu sezonu. Tim će, naravno, biti baziran u Beogradu, a sve detalje ćemo objaviti uskoro", rekao je Stefanović.

Beograd je, prema rečima Stefanovića, pogodan jer je samo na dva i po sata leta do Londona, a ni ostale staze nisu predaleko – kamioni bi morali da putuju manje od 1.000 kilometara do Monce, a samo 380 do “Hungaroringa”.

 

Dizajner – špijun

U timu Stefan grand prija, kako pišu strani mediji, biće poznati dizajner bolida Majk Kaflan, koji je najpoznatiji po tome što je, kao član Meklaren-Mercedesa, špijunirao Ferari, zbog čega je izbačen iz nemačkog tima.

Stefan grand pri bezupešno je aplicirao 1998. godine, ali i pre samo tri meseca. Tada je FIA, od 15 prijavljenih timova za narednu sezonu, prihvatila samo tri – US F1, Kampos meta i Mejnor grand pri.

 

Stefanović je Evropskoj komisije tužio čelnike F1. Prema konkursu, svi novi timovi morali bi da koriste “Kosvortove” motore, što je, prema stavu Stefan grand prija, bila povreda evropskih zakona.

 

Zoran Stefanović ovog leta je u mnogim medijima najavljivao da neće odustati od sna da u Srbiju dovede tim Formule jedan, jer bi to bila ogromna reklama za našu zemlju. Ako je verovati tračevima koji su u petak kolali po svetskoj mreži (mada oni, pogotovo u slučaju “cirkusa”, znaju da budu potpuno lažni), sada je Stefanović pronašao prečicu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here