Uskoro inkubator na naduvavanje

0

Košta svega 400 dolara, a mogao da bude rešenje za prevremeno rođene bebe u siromašnim zemljama, gde nema dovoljno (klasičnih) inkubatora
 

Lekari kažu da mnogo trudnice u zemljama u razvoju prevremeno rađaju, pogotovo u izbegličkim kampovima i to najvećim delom zbog loše ishrane i nezdravih životnih uslova.

Prevremeno rođenje je najveći ubica dece širom sveta. Majušne bebe rode se pre nego što im se pluća u potpunosti razviju, te su više podložne često smrtonosnim infekcijama. Međutim, one bi mogled a prežive u inkubatorima, gde mogu da nastave da se razvijaju u zatvorenoj komori u toplom, kontrolisanom okruženju. Ali s obzirom da jedan inkubator košta oko 50 hiljada dolara, oni su nedostupni čak i za neke bolnice.

 

Džejms Roberts, 23-ogodišnji student inženjerskog dizajna iz Velike Britanije kaže da bi njegov inkubator na naduvavanje u vrednosti od 400 dolara mogao da reši problem.

“To je praktično izolovan vazduh, odnosno to je kao razlika između duplog i jednog sloja stakla, te je lakše održati unutrašnjost na stabilnoj toplotnoj temperature”.

Inkubator na naduvavanje može da se spakuje i kada se savije izgleda kao obična putna torba.

 

Napaja se običnom strujom, ali Roberts ističe da je pronašao i rešenje u slučaju da dođe do nestanka struje, što se često dešava u izbegličkim kampovima.

“Pomislio sam ‘zašto ne akumulator’? Ima toliko automobila, da su oni praktično spremni za korišćenje. Dakle možete da ga povežete na akumulator i tako će imati energiju 24 sata, a kada se struja vrati može da se napuni akumulator, a zatim inkubator ponovo može da nastavi da radi na struju“.

 

Roberts je osvojio prvu nagradu Džejms Dajson u iznosu od 47 hiljada dolara, ranije ove godine za dizajn inkubatora. On kaže da je projekat još u razvojnoj fazi, ali da će mu novac od nagrade pomoći da započne kompaniju za masovnu proizvodnju inkubatora na naduvavanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here