Uskoro nova novčanica od 100 dolara

0

Na specijalnoj ceremoniji u Vašingtonu, nova novčanica će biti predstavljena uz učešće američkog ministra finansija Timotija Gajtnera, šefa Federalnih rezervi Bena Bernankija i direktora američke tajne službe Marka Salivena.

 

Vlada SAD obično donosi odluke o promeni dizajna novčanica posle pažljive procene tekuće situacije u vezi sa štampanjem falsifikovanog novca, podsetila je agencija Prajm-Tas.

Odlazi u istoriju: Stara novčanica od sto dolara

Sve američke banknote će i posle puštanja u opticaj nove novčanice od 100 dolara ostati zakonsko platežno sredstvo, nezavisno od godine puštanja u opticaj, tako da nije neophodno menjati stare novčanice za nove, saopštile su američke vlasti.

 

Prezentacije banknote od 100 dolara novog dizajna poslužiće kao početak globalne kampanje informisanja javnosti, u kojoj će učestvovati vladine ustanove različitih zemalja, sa ciljem da informišu vlasnike novčanica od 100 dolara o osobenostima nove banknote, pre nego što ona bude zvanično puštena u opticaj.

 

Besplatan materijal za informisanje o novoj novčanici biće na raspolaganju na 25 jezika na sajtu www.newmoney.gov, počev od 21. aprila.

 

Novčanica od 100 dolara je najveća američka novčana jedinica u masovnom prometu. Oko dve trećine svih banknota te vrednosti koristi se van granica SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here