Uskoro Tesla banka – prva “srpska banka” u Hrvatskoj

0

Nova banka, kako je preneo Internet portal SEEbiz.ue, ovih dana preko oglasa traži saradnike, a poziv potencijalnim ulagačima zainteresovanim za saradnju već je ranije objavljen na internet stranici Srpskog narodnog vijeća (SNV).

 

"Smatrali smo da je ime Tesla sjajan simbol. To ime znači pružanje ruke i prijateljstvo, znači razvoj i gledanje unapred, znači modernitet – sve stvari koje su itekako potrebne ovoj zemlji i ovoj regiji", objašnjava zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević.

 

Vlasnička struktura

Prema rečima Miloševića, struktura osnivača banke sastojala bi se od tri grupe akcionara. Prvu bi činili hrvatski i inostrani institucionalni ulagači, drugu preduzeća, ustanove i pojedinci sa značajnijim udelima, a treću mali deoničari.

O pokretanju "srpske banke" u Zagrebu počelo se govoriti još pre dve godine, ali se potom nagađalo da, zbog finansijske i privredne krize, od projekta neće biti ništa, navodi SEEbiz.

 

Međutim, sada se sa internet stranica SNV-a može doznati da je "interes za osnivanje izuzetno velik", a ta se ocena temelji na "nizu razgovora obavljenih s potencijalnim deoničarima iz Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije".

 

Koliki će biti minimalni osnivački ulog, još nije odlučeno, a konačna lista akcionara trebalo bi da bude definisana najkasnije do sredine leta. Tek posle toga će od Hrvatske narodne banke (HNB) biti formalno zatraženo odobrenje za rad "Tesla banke", čije će sedište biti u Zagrebu.

 

Ciljevi banke

Zamišljena je kao regionalna razvojno-komercijalna banka čiji su osnovni strateški ciljevi "obnova i razvoj privrede ratom uništenih krajeva, povratak izbeglih i raseljenih, podsticanje međuregionalne saradnje s privrednim subjektima susednih zemalja i usmeravanje sredstava radi uravnoteženijeg razvitka regija u Hrvatskoj".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here