commons.wikimedia/Cattaugie
Plaža na Kipru

Odlazak na letovanje ove godine, po svemu sudeći, biće jednostavniji nego prošlog leta, jer su države koje tradicionalno posećuje najviše građana Srbije znatno ublažile uslove za dolazak turista.

Neke od njih, poput Crne Gore i Albanije, dozvoljavaju ulazak građanima Srbije bez ikakvih posebnih uslova, dok su u ostalim na snazi različiti propisi – od obaveznog negativnog PCR testa, preko potvrde o vakcinaciji, do dokaza o preležanoj infekciji Covid-19.

U nastavku možete pogledati šta je potrebno za ulazak u države u kojima letuje najveći broj građana Srbije, kao i dodatne informacije koje vam mogu biti od koristi ukoliko planirate da provedete odmor na nekoj od tih turističkih destinacija.

Egipat

Najstrože uslove za ulazak u zemlju ima Egipat, u koji se može ući isključivo uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. To važi za sve putnike, pa tako i za državljane Srbije koji su vakcinisani protiv Covid-19, a testiranje je obavezno i za decu stariju od šest godina.

Ipak, ukoliko niste u mogućnosti da PCR test uradite u Srbiji, možete to učiniti u Egiptu nakon sletanja aviona, po ceni od 30 američkih dolara (oko 3.000 dinara). S obzirom na to da je cena PCR testa u Srbiji 9.000 dinara, nije teško zaključiti gde se više isplati uraditi PCR test koji vam je neophodan za ulazak u Egipat.

Grčka

Državljani Srbije od 14. maja mogu ući u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza. Prvi je između Grčke i Bugarske – Promahonas (radno vreme 00-24), a drugi između Grčke i Severne Makedonije – Evzoni (radno vreme 7-23).

Grčka je jedna od pet država koje su dosad priznale digitalni zeleni sertifikat, u koji su upisani podaci o vakcinaciji, PCR i antigenskim testovima, kao i o preležanom Covid-19. Zvanično, Grci priznaju isključivo negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, ali su nam se javili čitaoci portala N1 koji su 3. juna u Grčku ušli sa sertifikatom u koji je bio upisan samo negativan antigenski test, urađen dan pred put.

Ulazak u Grčku bez negativnog PCR testa dozvoljen je svim građanima Srbije koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana, kao i onima koji imaju dokaz da su preležali Covid-19 u periodu od dva meseca do devet meseci pre ulaska u Grčku.

Svi putnici podležu brzom testiranju na graničnom prelazu, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolacija u trajanju od 14 dana u objektu po izboru putnika ili u onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa, o trošku grčke države. PCR test obavezan je i za decu stariju od pet godina, mada se očekuje da ta starosna granica bude podignuta na 12 godina.

Kipar

Kako su za portal N1 rekli u nekoliko beogradskih turističkih agencija, sve više građana Srbije odlučuje se da odmor provede na Kipru, koji dozvoljava ulazak vakcinisanim putnicima koji su primili obe doze bilo koje vakcine.

Deca koja u trenutku dolaska na Kipar nisu napunila 12 godina ne moraju da imaju PCR test, dok je za sve ostale nevakcinisane turiste neophodan PCR test, koji je potrebno ponoviti po dolasku na ostrvo. Drugi PCR test radi se na aerodromu, cena je oko 30 evra, a vreme čekanja rezultata oko četiri sata.

Turska

Za razliku od Grčke, Turska dozvoljava ulazak bez PCR testa svim maloletnim osobama koje dolaze u pratnji vakcinisanih roditelja, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana.

Hrvatska

U Hrvatskoj su PCR testa oslobođena deca mlađa od dvanaest godina ukoliko putuju u pratnji roditelja ili staratelja, koji imaju negativan PCR ili antigenski test, odnosno potvrdu da su vakcinisani sa obe doze vakcina Fajzer ili Atrazeneka, ili dokaz da su preležali bolest Covid-19.

Važno je napomenuti da je po povratku u Srbiju iz Turske, Egipta, Tunisa, Hrvatske i sa Kipra, kao i avionom iz Grčke, neophodno imati PCR test ne stariji od 48 sati. U protivnom se izriče mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od deset dana.

Navedeno se, kako piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ne primenjuje na lica koja su potpuno vakcinisana (za Astrazeneku je dovoljna samo jedna doza) u Srbiji i koja o tome poseduju odgovarajuću potvrdu.

1 COMMENT

  1. E zato će ove godine mnogo nas otići u Albaniju, jer oni ne postavljaju nikakve uslove, a pritom, ni ko je prošle i pretprošle godine bio tamo, nije jednu lošu reč rekao o njima. Svi ih hvale. Ja sam već rešila, u avgustu uzimam auto iz unirent.a i krećem za Sarandu.
    Kažu da Albanija nije ništa gora od Grčke, a pritom je mnogo jeftinija. Vredi probati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here