Tanjug
Činjenice kao argument: Predrag Ćulibrk i Vladimir Lučić

Zbog sve učestalijih napada na Telekom Srbija, generalni direktor tog preduzeća Predrag Ćulibrk odlučio je da na konferenciji za medije obelodani šta se zapravo zbiva, ali i da istakne da je protekla 2019. godina u svakom pogledu bila rekordna za tu kompaniju.

– Naše poslovne odluke i potezi neskriveno frustriraju našu konkurenciju i mi tu ne možemo ništa. Da je ostalo samo na tome da su oni samo zabrinuti za svoj uspeh, mi bismo mogli da razumemo. Kako mi vidimo razvoj situacije, to je neskrivena sprega političkih i poslovnih interesa, to se iz dana u dan potvrđuje. Svedoci smo brutalnih napada sa različitih strana koji se pojačavaju u poslednje vreme – kazao je prvi čovek Telekoma Srbija.

Protekla 2019. godina bila je u svakom pogledu rekordna za Telekom. I to ne samo po ostvarenoj zaradi, nego i po tehničkim dostignućima, kvalitetu mreže, povećanju korisnika mobilne telefonije i to ne samo u zemlji i regionu, nego i u Austriji, tako što su korisnici i austrijski državljani. Target kompanije je dijaspora.

Superiorna infrastruktura

U 2019. godini ova kompanija je ostvarila rekordan broj korisnika servisa od 10,4 miliona korisnika, istorijski rezultat po pitanju prihoda je 133,7 milijardi dinara (1,1 milijarda evra) što je za sedam odsto bolje nego 2018. Operativna dobit skočila je za 25 odsto. Kompanija je imala rast od 90.000 korisnika satelitske televizije, kao i rast preko fiksne infrastrukture u segmentu TV usluga, te rast korisnika interneta. Kompanija Telekom Srbija posluje u više zemalja i ponos je države, naročito zato što je država vlasnik 58 odsto akcija. Ima veliki broj malih akcionara, a pri kraju su i akvizicije preduzeća u regionu. Jedan od najvećih ugovora koji je potpisao Telekom jeste i onaj sa Huaveijem.

Prvi čovek Telekoma rekao je da se ta kompanija zadužila u proteklom periodu kako bi mogla da investira i da ulaganja kroz akvizicije već daju rezultate, dok se 2011. godine ta kompanija zadužila da bi kupila za 380 miliona evra sopstvene akcije. Na ovaj način je Ćulibrk na konferenciji za medije odgovorio na pitanje novinara N1 koliko je porastao dug Telekoma prema bankama.

– Raduje me zabrinutost za Telekom Srbija. Isto ću tako bez problema da kažem, pošto i vas sa televizije N1 doživljavam kao našu konkurenciju, jer ste u stopostotnom vlasništvu Junajted grupe. Voleo bih da pogledate poslovne rezultate Junajted grupe, gde ćete videti iznose koji su dramatični – istakao je Ćulibrk.

Koliko je kompanija Telekom napredovala u poslednjih osam godina najbolje pokazuju sledeći podaci. Naime, prema Ćulibrkovim rečima, kada je on došao u Telekom 2012. godine dug te kompanije je bio veći od 700 miliona evra, ali sa infrastrukturom koja nije omogućavala da se bori sa konkurencijom.

– Telekom Srbija danas ima superiornu infrastrukturu u mnogim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad, Kragujevac ili Niš. Mi danas više ne pružamo samo servise na “bakarnim paricama” kada su dužine bile po nekoliko kilometara zato što se nije ulagalo u tom periodu – naveo je Ćulibrk.

On kaže i da je bitno naglasiti da Telekom nije jedina kompanija u Evropi koja je u vlasništvu države i kao primer navodi francuski Telekom ili Telenor u Norveškoj, dodajući da nije norveška država donosila odluke ni kada je Telenor kupovao Mobtel u Srbiji, ni kada ga je prodavao.

Najjači investicioni ciklus

On je precizirao da je cilj napada da se “izblati” Telekom, da se stvori slika da kompanija radi protiv zakona, kako bi se urušila i oslabila!

– Iza tih napada su, očigledno, još neki interesi, kombinacija ciljeva gde su se našli s jedne strane zainteresovani za novac i posao, i s druge za politiku i politički rejting. Ovo je orkestrirani napad kako bi se vrednost i značaj Telekoma toliko umanjio da može da se savlada na način na koji se radilo 15 godina unazad – kategoričan je Ćulibrk.

Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju Telekoma, navodi da je vrednost kompanije velika i da će se u budućnosti tek povećavati.

– Kompanija Telekom već vredi više od dve milijarde evra, a prema projekcijama 2023. godine vredeće četiri milijarde evra – obelodanio je Lučić.

U planu je širenje poslovanja ove kompanije.

– Po svim projekcijama 2023. godine Telekom će vredeti minimalno četiri milijarde evra, po finansijskim projekcijama i po nivou duga. Možda će vredeti i više, jer ćemo poslovati u više zemalja nego sada, jer nam je u planu širenje poslovanja – istakao je Lučić.

Kako je rekao, u dve godine, kompanija je investirala u optičku mrežu, u najsavremeniju mobilnu mrežu, u akvizicije kablovskih operatera i u stvaranje novog televizijskog sadržaja, kroz kanal Arena sport.

– Uspeli smo da završimo najjači investicioni ciklus, a da nivo zaduženosti bude na evropskom proseku. Da budemo na nivou koji se smatra “normalnom” zaduženošću jedne telekomunikacione kompanije – jasan je Lučić.

Po pitanju mobilne mreže, Telekom je povećao za 300 posto u toku 2018. i 2019. broj 4G baznih stanica, a istraživanje je pokazalo da u odnosu na konkurenciju imaju za više od 500 baznih lokacija. Ćulibrk kaže da sve to uvećava vrednost kompanija i uspostavlja temelj za buduće prihode.

Otvaranje 30 poslovnica u Nemačkoj

Vladimir Lučić je za “Vesti” najavio da Telekom Srbija ima velike planove u dijaspori i da će kompanija uskoro, osim Austrije, proširiti naše poslovanje u Nemačkoj i Švajcarskoj, a potom i u SAD i Kanadi.

– U Austriji imamo 60.000 mobilnih korisnika i jasno se vidi da korisnici nisu samo naša dijaspora, već i austrijski državljani. Planiramo da uskoro krenemo na tržište Nemačke i Švajcarske. U tim zemljama je brojna naša dijaspora, ali ćemo biti usmereni i na nemačke državljane. Nameravamo da otvorimo 30 poslovnica u Nemačkoj, u gradovima u kojima ima najviše srpske dijaspore. Nameravamo da našim korisnicima dođemo kući sa internetom i TV kanalima i to ne samo sa kanalima bivše Jugoslavije, nego i sa nemačkim kanalima. Plan ulaska na nemačko tržište je kraj ove i početak sledeće godine. Mogućnost da krenemo na švajcarsko tržište je čak i pre – kaže Lučić uz konstataciju da je poslovanje Mtel Austrija odlično, te da posle evropskih, kompanija Telekom planira da krene u na tržišta SAD i Kanade.

Vučić šokiran

– Šokiran sam tolikom potrebom nekih da razaraju sve na štetu države, dosad Namensku, a sada Telekom – rekao je predsednik Aleksandar Vučić povodom navoda Marinike Tepić, potpredsednice stranke Dragana Đilasa, i istakao da je cilj napada na Telekom poslednjih dana da se ta kompanija sruši, po svaku cenu. Na tezu opozicije da je Telekom kasa jedne političke partije, Vučić je rekao da on nema ništa od te kompanije, te uzvratio podacima da je predsednik partije Marinike Tepić, Dragan Đilas, uzeo od Telekoma 30 miliona evra na ime svoje dve kompanije dok je bio na vlasti od 2004. do 2012. godine.

Sledi tužba

Kompanija Telekom Srbija je odlučila da podnese tužbu protiv Junajted grupe zbog negativne kampanje kojoj je izložena kroz medije koji rade pod kapom ove kuće.

– Smatramo da je reč o jednoj vrsti kampanje protiv nas. Podnećemo tužbu vrlo brzo u Srbiji i pred jednim međunarodnim sudom. To će biti prilika za Junajted da dokažu da je istina ono što su tvrdili, a i mi da pokažemo da je reč o kampanji konkurencije – objasnio je Lučić.

On je dodao da je u toku prikupljanje podataka za tužbu i da ti podaci pokazuju da Junajted grupa preko svojih kanala ima čak 446 objava protiv Telekom Srbija. Lučić je za “Vesti” precizirao da je u poslednje dve godine Junajted grupa za 30 odsto izgubila svoje učešće na tržištu, što je razlog za pritisak preko medija.

Tabela

Impozantne brojke*

Sadašnja vrednost minimum 2 milijarde evra

Vrednost 2023. 4 milijarde evra

Broj mobilnih korisnika pet miliona

Broj TV korisnika 1,25 miliona

Broj korisnika fiksnog interneta 1,25 miliona

Broj korisnika fiksne telefonije 2 miliona

Broj domaćinstva sa optičkim kablom 900.000

* broj korisnika odnosi se na Srbiju, BiH (najvećim delom na Republiku Srpsku) i Crnu Goru

Arena sport se širi

Nebojša Žigić, generalni direktor Arena kanal grupe, rekao je da TV Arena sport planira da u narednih godinu ili dve drastično proširi broj gledalaca u regionu.

– Arena sport u svojoj ponudi sada ima neke nove sadržaje, a najpopularnija je NBA liga. Tu je i VTB liga. Prvi put na ovom prostorima emituje se i meksička liga, a od sledeće sezone dolaze portugalska i španska liga. UEFA Liga šampiona i Liga Evrope, kao i nova UEFA Konferens liga, i dalje će biti emitovani na kanalima Arena sporta – kazao je Žigić.

Okosnica razvoja Srbije

Prihodi Telekoma u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i dijaspori rastu svake godine, a Vladimir Lučić je ukazao da će broj televizijskih korisnika preći dva miliona, što je daleko više od prvobitne ambicije. Lučić naglašava da Telekom želi da investira u digitalne servise i da će kao internet lider biti okosnica razvoja u Srbiji.