EPA-EFE/Rod Millington
Donald Tramp

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je na mitingu na Floridi pred svojim pristalicama da je tokom njegove vladavine Vašington navodno uspeo da zaustavi gasovod „Severni tok 2“.

– Prekinuo sam izgradnju gasovoda (‘Severni tok 2’) i mislim da me oni (Rusi) nešto posebno ne vole – rekao je Tramp komentarišući medijske izveštaje koji, prema njegovim rečima, tvrde da on „voli Rusiju“.

Tramp je ponovo optužio demokrate da ruše zemlju i dodao da samo on može da oslobodi Ameriku od energetske zavisnosti od Bliskog istoka i Rusije.

– Za dve nedelje ne bi nam bili potrebni ni Bliski istok ni Rusija – istakao je političar.

On smatra da se aktuelna administracija klanja pred Rusijom, Iranom i „komunističkom Kinom“.

Bivši američki predsednik takođe je objavio zadatke za blisku budućnost.

– Moramo da se borimo kako bismo pobedili na izborima (za Predstavnički dom 2022. godine). Moramo da se borimo kao sada. I ja ću upravo to činiti – zaključio je Tramp.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ bliži se kraju. Početkom juna tehnički je završeno polaganje prvog kraka. Drugi bi mogao biti završen za jedan i po do dva meseca.

Sjedinjene Američke Države protive se projektu, jer očekuju da promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropsku uniju. Još nekolikog država takođe zahteva zaustavljanje gradnje, pre svega Ukrajina koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa.

Moskva je više puta pozivala da se prekine sa politizovanjem situacije, naglašavajući da gasovod nije koristan samo za Rusiju, već i za Evropsku uniju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here