Marko
Zakon izazvao pobunu: Čedomir Antić

Milo Đukanović je uspeo u nečemu što nije pošlo za rukom nijednom evropskom ili svetskom diktatoru: promenio je tri ideologije (komunističku, nacionalističku i atlantističku) i tri zaštitnika (Srbiju, Rusku Federaciju i SAD), kaže za „Vesti“ Čedomir Antić.

Kumovao je stvaranju tri nezavisne države članice UN, kao i razaranju bar dve od navedenih. Đukanović je uspeo da jedini od Miloševićevih saveznika (koji se nalazio na čelu države) ne završi kao osuđeni ratni zločinac, veli naš sagovornik:

– Na evroazijskom kontinentu nema aktivnog političara koji je toliko povezivan s organizovanim kriminalom. Navodni „dobri momak sa Balkana“ i „šampion evropskih integracija“, jedini je evropski političar koji je tokom 30 godina bio u središtu dvadesetak prvoklasnih skandala – od falsifikovanja izbora, preko pogibije urednika najtiražnijih novina do seks-trafikinga – a da mu to iz SAD i EU niko značajnije ne zameri.

Sposobnost da svakoga može da izda i da uvek nepogrešivo služi jačima, izgleda da nije bila dovoljna, ističe Antić.

– Uništio je političare svoje generacije (Marovića, Bulatovića, Kneževiće), kompromitovao je moguće naslednike (Lukšića, Boškovića, Nenezića), okružio se poslušnicima i šovinistima. Došao je dan kad u svetu nikoga ne zanima njegov krstaški pohod na Srbe radi održanja na vlasti. Kada je korona sprečila da umesto sadašnjih 10.000-12.000 na izbore izvede 30.000 mrtvih duša, opozicija se ujedinila. Manjine su tražile previše. Među velikom većinom Srba i Crnogoraca njegov bogoborački zakon protiv pravoslavlja izazvao je istinsku pobunu.

Kraj je došao

– Počelo je novo doba, a on je još uvek predsednik. Karijera je trebalo da mu se završi padom Berlinskog zida, a njemu i sada ostaju još tri godine mandata. Kraj je stigao, ali mu o tome treba još javiti – napominje Čedomir Antić.

Sutra – Uspon i pad Đukanovića (3): Srbija ih sastavila, a vlast rastavila