EPA/BORIS PEJOVIC
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović

Za Mila Đukanovića lično i njegovu vladavinu vezivale su se mnoge afere. Sigurno je najpoznatija u vezi sa švercom cigaretama. Naime, Služba za borbu protiv mafije u Italiji objavila je izveštaj prema kojem je Crna Gora za vreme njegove vlasti okarakterisana kao “raj za nezakonitu trgovinu i utočište za kriminalce”.

Skoro dve decenije “tresla” se Crna Gora zbog šverca cigareta i sudskog procesa crnogorskoj “duvanskoj mafiji” u Bariju, na koji je početkom prošle godine stavljena tačka.

Od tog “mafijaško-političkog zemljotresa” koji se nazirao u sudskom epilogu nije bilo ništa. Glavni akteri procesa Branislav Vujošević, Veselin Barović, Dušanka Pešić Jeknić i srpski državljanin Andrija Drašković oslobođeni su optužbi za šverc duvana preko Jadrana i mafijaško udruživanje. Među optuženima je bio i Brano Mićunović, protiv koga je postupak obustavljen zbog zastarelosti, baš kao i u slučaju aktuelnog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Istražni organi u Bariju vodili su postupak o švercu cigareta preko Jadrana iz Crne Gore do Italije, od 1994. do 2002. godine i na spisku osumnjičenih nalazilo se petnaest imena iz Crne Gore na čelu sa Đukanovićem. Kao najsnažniji argument za pomeranje Đukanovića sa vlasti opozicija je upravo potezala duvansku aferu, navodeći da su se Đukanović, njegovi kumovi, prijatelji i bliski saradnici enormno obogatili na švercu cigareta, unosnom poslu koji nikad nije prestao. Milo je bezbroj puta na konferencijama za novinare, ali i na zvaničnim skupovima, u Skupštini Crne Gore, ponavljao da je reč o o legalnom tranzitnom poslu cigareta kroz Crnu Goru, uveravajući da je novac od tog posla punio budžet u vreme međunarodnih sankcija. Ništa manje skandalozna nije bila afera “Limenka”, slučaj u kom je Vlada Crne Gore na čijem je čelu bio Milo Đukanović omogućila njegovom rođenom bratu, biznismenu Acu Đukanoviću da stekne više miliona evra, a da ni vlada ni premijerov brat nisu morali ništa da čine. Biznismen Aco je 2008. godine platio 3.300.000 evra na ime zakupa zemljišta na kojoj se nalazi zgrada policije “Limenka”. Država je posle toga morala da s tog placa od preko 7.500 kvadratnih metara u širem centru Podgorice ukloni objekat i preda ga Đukanoviću. Pošto to nije učinjeno, biznismen Aco Đukanović je tužio državu zahtevajući da mu država plati odštetu. Đukanović je u politiku ušao u vreme kada je sa roditeljima živeo u iznajmljenom stanu blizu autobuske stanice u Podgorici, a danas procene njegovog bogatstva variraju od desetina, preko stotina miliona evra. I ne samo njegovog. Procenjuje se da milione na svojim računima imaju i drugi članovi porodice Đukanović, poput brata Aca, sestre Ane, a finansijskih problema nema ni podmladak dinastije Đukanović.

Torbe pune para

Tu je i “afera koverta”, koju je lansirao odbegli biznismen Duško Knežević i to snimkom gde daje kovertu s novcem Slavoljubu Stijepoviću, bivšem gradonačelniku Podgorice i generalnom sekretaru predsednika države Mila Đukanovića. Za “aferu koverta” Knežević je svojevremeno kazao da je to kazao da je to tek početak, te da ima dokaza i da su od njega odnošene ne koverte, već torbe novca.

Sutra – Uspon i pad Đukanovića (5): Dafne previše znala?