EPA/Felipe Trueba
Kasim Žomart Tokajev

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev izjavio je da je ustavni poredak uglavnom uspostavljen u svim regionima te zemlje i da lokalne vlasti imaju kontrolu nad aktuelnom situacijom, naveo je njegov kabinet u saopštenju.

– Pokrenuli su antiterorističku operaciju. Snage za sprovođenje zakona vredno rade. Ustavni poredak je uglavnom uspostavljen u svim regionima zemlje – izjavio je Tokajev, a prenosi ruska agencija TASS.

– Teroristi i dalje koriste oružje i nanose štetu imovini naših građana. Zbog toga mere protiv terorizma moraju biti na snazi do potpune eliminacije militanata – poručio je Tokajev.

Televizija “Khabar-24” je, pozivajući se na ministarstvo unutrašnjih poslova, javila da su kazahstanski organi reda eliminisali 26 učesnika nedavnih masovnih protesta i priveli više od 3.000.

– Ukupno je privedeno preko 3.000 kriminalaca, 26 ubijeno i ranjeno je 18 naoružanih terorista – preneo je taj TV kanal, dodajući da je ubijeno 18 policajaca i da je ranjeno do 750 policajaca tokom masovnih nereda.

Isti TV kanal prenosi da su se demonstranti u gradu Almatiju zabarikadirali unutar zgrade ruske televizijske stanice “Mir” koja se nalazi na Trgu Republike u tom gradu, i da se mogu videti tela na trgu.

Televizija “Mir-24” je javila da se tokom protekle noći čula pucnjava u Almatiju, i da je bilo sukoba na Trgu Republike.

Protesti su izbili u nekoliko kazahstanskih gradova 2. januara zbog skoka cena goriva, da bi se kasnije proširili na više gradova, uključujući Almati, i prerasli u masovne nerede i pljačke.

Do sada je prijavljeno više od 1.000 povređenih, među kojima ima i smrtnih slučajeva.

Širom Kazahstana je proglašeno vanredno stanje zbog masovnosti protesta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here