Ustaše decu nosile na noževima

Spomenik nastradalima

Muškarci su većinom bili u ustanicima, pa nisu stradali, ali su ustaše zato bes iskalile nad ženama i malom decom, podsećaju iz Udruženja Jadovno 1941. U selu Čitluk živela je velika porodica Jandrića. Tog jutra kada su ustaše upale u kuću Mikana Jandrića i zlikovac je sekirom odsekao njegovom sinčiću obe ruke. Tada su ustaše ubile decu Ljubu, Vukašina i Ružu Jandrić, navodi se u knjizi Dragoja Lukića "Rat i deca Kozare".
 

Mika Jandrić nije bila u kući kad se desio zločin, a kada je videla da kuća gori utrčala je i zajedno sa zaklanim ukućanima izgorela. I u Vodičevu je tada sve gorelo. Majka Pere Ćurića nije mogla da pobegne sa petoro unučadi. Zaklali su ih. Milja Knežević sakrila se u kacu, ali njen otac Mirko to nije mogao. Ustaše su ga zaklale i bacile u živicu. Zlikovci su ubili dvogodišnje unuče Stoje Radman iz Vrbaške, zatim njenu ćerku, a na kraju i nju.

Jovanku Sukalo ustaše su prisilile da gleda kako joj umire troje dece. Najstarije je imalo devet godina.
 

Na redu Leposavić

Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije drži budno oko nad srpskim opštinama. Nakon odluke o Srećku Spasiću, Agencija se pozabavila nabavkom vozila u opštini Leposavić. Tokom pregleda i ispitivanja dokumenata tenderskog dosijea, Agencija je na svom sajtu objavila da je "pronašla neke podatke koje nisu u skladu sa važećim propisima Kosova".

 

"U zaseoku Vurune ubijene su 84 osobe, a među njima 24 dece koja su poklana u podrumu. U selu Koturevi ustaše su ubile dvoje dece Sime i Koviljke Kondić. Blagoja je imao tri godine, a Mira šest meseci kada ju je zlikovac nabio na bajonet i nosio kroz selo. Nizali su se zločini pod Kozarom jedan za drugim", piše u knjizi Dragoja Lukića.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime