Ustaštvo još živi u Hrvatskoj

0

Sećanje na žrtve holokausta započelo je u subotu predavanjem u sali crkve Svetog Save u toku koga su govorili Mirjana Živković, generalni konzul Republike Srpske u Njujorku, Mira Jovanović, istoričarka sa Univerziteta Cirih iz Švajcarske, Beri Lituči, direktor Istraživačkog instituta Jasenovac, i prota Đokan Majstorović, starešina Sabornog hrama Sveti Sava.

Svi oni odali su počast žrtvama koje su nesrećno izgubile živote na tom zloglasnom mestu, a istoričarka Mira Jovanović rekla je da Hrvatska mora da sporvodi ono što je potpisala ulaskom u Evropsku uniju, a to je garantovanje ljudskih prava manjinama, među kojima su Srbi najveća manjina u Hrvatskoj.
 

Srbi diskriminisana manjina

Ovaj put gost crkve i Njujorka je istoričarka Mira Jovanović koja je došla iz Švajcarske i koja se bavi istraživanjem holokausta.
Na predavanju u crkvi ona je rekla da Hrvatska mora da sporvodi ono što je potpisala ulaskom u Evropsku uniju, a to je garantovanje ljudskih prava manjinama, a Srbi su najveća manjina u Hrvatskoj. Ona je dodala da je zabrinjavajuće pojava fudbalera Šimunića koji skandira ustaški pozdrav na prepunom stadionu, kao i slušanje Tomsonove muzike i crtanje raznih grafita u Hrvatskoj.

– Zabrinjavajuće je da fudbaler Josip Šimunić skandira na punom stadionu "Za dom spremni" i da mu svi skandiraju, kao i slušanje Tomsonove muzike i crtanje raznih grafita u Hrvatskoj.

U Holokaust parku ona je rekla da moramo voditi računa kako se sećamo žrtava jer kad umre i zadnji preživeli postojaće još veći pokušaj reinterpretacije zločina.

– Mi ne smemo zaboraviti žrtve Jasenovca, moramo ih se sećati i moliti se Bogu za njih. Ipak, moramo oprostiti, ali ne i zaboraviti ono što se dogodilo da nam se to opet ne bi desilo! – rekao je prota Đokan Majstorović i naglasio da je ovo već 13. put da se ovakva komemoracija organizuje pri crkvi Svetog Save i da svaki put dolaze različiti predavači iz sveta da govore na ovu temu.

U crkvi je takođe održan pomen žrtvama, a sutradan je, u saradnji između crkve Sveti Sava i Istrazivačkog instituta Jasenovac organizovana poseta Holocaust Memorial Parku u Bruklinu u Njujorku. Tu je održana molitva, a posle toga posetioci su odali poštu svim žrtvama holokausta i govorili o Jasenovcu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here