Ustavni sud Kosova: Haradinaj ne može da bude premijer

0

Pa kako sada to da ne mogu da budem premijer: Ramuš Haradinaj
 

Koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Incijative za Kosovo i Samoopredeljenja je danas formirana postizborna koalicija, koja je odmah izašla i sa odlukom da Haradinaja predloži za premijera.

 

Iz Ustavnog suda i kabineta Jahjage izneli su, međutim, primedbe na tu odluku, ocenjujući da nije u skladu sa Ustavom. Oni su izneli uverenje da na Kosovu treba ponoviti izbore, jer uloga mandatara treba da pripadne, kako smatraju, Hašimu Tačiju, čija je stranka osvojila najviše glasova na izborima.

 

Haradinaj novi premijer tzv. Kosova?

 

"Ustav je jasan, pravo na mandat za formiranje vlade dobija partija koja je prva po rezultatima, u konkretnom slučaju DPK, koja ima pravo da dva puta, sa različitim mandatarima proba da formira Vladu Kosova", piše prištinski portal.

 

Ukoliko i drugi put DPK ne uspe da formira vladu, predsednica je dužna da proglasi nove vanredne izbore. Predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani je u tumačenju Ustava, koje prenosi portal, naveo da mandat za formiranje vlade može dobiti samo koalicija koja je formirana pre izbora i koja je dobila većinu
glasova na izborima.

 

Međutim, neki nezavisni stručnjaci ustavnog prava sa Kosova smatraju da danas formirana koalicija treba odmah da dobije mandat za formiranje vlade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here