pixabay.com

Ustavni sud Austrije doneo je odluku koja će uticati na buduću politiku austrijske vlade zabranjujući buduća proterivanja u Avganistan.

Jedan državljanin Avganistana žalio se na odluku o proterivanju, na šta je Ustavni sud reagovao na aktuelni razvoj u Avganistanu.

Avganistanac, nakon dva negativna postupka za dobijanje azila, u aprilu je smešten u zatvor pred proterivanje.

Iz zatvora je podneo novi zahtev za međunarodnu zaštitu.

Savezni administrativni sud ocenio je da je nastavak pritvora pred proterivanje svrsishodno, pošto postoji opasnost od bekstva.

Protiv te odluke on se obratio žalbom Ustavnom sudu.

Ustavni sud reagovao je na aktuelnu situaciju u Avganistanu i došao do zaključka da u bliskoj budućnosti nije moguće proterivanje u zemlju porekla.

Istovremeno je konstatovao da zadržavanje u pritvoru pred proterivanje nije svrsishodno, jer ima samo smisla ako postupak vodi ka proterivanju, što sada nije moguće.

Ova odluka Ustavnog suda suprotna je sa stavom austrijske vlade koja smatra da je i dalje moguće proterati Avganistance.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer, nekoliko sati pre odluke Ustavnog suda, rekao je da nije tačno da Austrija ne proteruje Avganistance i kazao da je bitno da postoji mogućnost proterivanja kako bi se nasilni Avganistanci izbacili iz zemlje.

Međutim, zbog situacije u Avganistanu on je zatražio da EU uspostavi centre za proterane u susednim državama Avganistana.

1 COMMENT

  1. Bolest, traži od EU da u susednim zemljama Avganistanu postavi centre za ljude iz Avganistana koje bi on proterao. A zašto bi te države prihvatile da prave centre za proterane iz Austrije? I zašto bi EU to prihvatio? Novac koji bi dali tim zemljama? Ccccc….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here