Ustoličen episkop Andrej

0

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej

Ustoličenju su prisustvovali, između ostalih, patrijarh srpski Irinej, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, izaslanik Vatikana, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i crkava i brojni vernici.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh Irinej, uz sasluženje više arhijereja SPC i drugih pomesnih pravoslavnih crkava.

Posle čina intronizacije, patrijarh srpski Irinej je rekao da se radi o velikom istorijskom događaju podsetivši da je Sveti arhijerejski Sabor SPC pre nekoliko godina formirao novu eparhiju za Austriju, Švajcarsku i Italiju i da je za prvog njenog episkopa izabran dosadašnji episkop remezijanski Andrej.

 

Patrijarh je istakao da novoizabranog episkopa na novoj dužnosti očekuje veliki posao, da organizuje eparhiju, crkveni život, okupi pravoslavni narod koji živi u ovom delu Evrope oko crkve i vodi putevima Svetog Save.

 

Ustoličenju su, osim patrijarha Irineja, prisustvovali izaslanik Vatikana, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i crkava i brojni vernici
 

Takođe, kao drugi zadatak on je naveo negovanje dobrostojećih odnosa našeg naroda s državom Austrijom i njenim predstavnicima i uspostavljanje bliskih prijateljskih odnosa s njenom najvećom verskom zajednicom – rimokatoličkom kao i sa drugim pravoslavnim crkvama i drugim verskim zajednicama.

 

Prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić
 

Episkop Andrej (Ćilerdžić) rođen je 1961. u Osnabriku (Nemačka), kao drugi sin protojereja-stavrofora Dobrivoja Ćilerdžića i majke Marijane. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Diseldorfu, a posle mature boravio je godinu dana na Svetoj gori. Diplomirao na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, a potom se zamonašio u Visokim Dečanima.

Od 2011. bio je šef kabineta patrijarha u Patrijaršiji u Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here