EPA/Patrick Seeger

Izmenjenim odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima skraćen je sa šest meseci na četiri meseca rok za podnošenje predstavke sudu u Strazburu nakon konačne odluke domaćih sudova.

Ovo pravilo počeće da se primenjuje od 1. februara 2022. godine, utvrđeno je Protokolom broj 15, kojim se menja Evropska konvencija, a koji je stupio je na snagu 1. augusta, navodi se u pravilima suda u koje je Tanjug imao uvid.

To znači da će građani Srbije i svih drugih članica Saveta Evrope svoje predstavke sudu u Strazburu moći da podnesu četiri meseca nakon poslednje odluke kojom su iscrpeli sva pravna sredstva za zaštitu prava u svojoj državi.

Inače Evropski sud za ljudska prava je obezbedio na svom sajtu, na stranici Applicants pages vodič i pomoć za osobe koje žele da ulože predstavku Sudu na 36 jezika, među kojima je i srpski. Na ovoj stranici date su detaljne instrukcije o sastavljanju predstavke, potrebnim dokumentima koji se prilažu uz nju, kao i formalni zahtevi i uslovi prihvatljivosti.

Protokolom broj 15. koji se primenjuje od 1. avgusta ove godine promenjena je i preambula Konvencije, koja sada uključuje pozivanje na “princip supsidijarnosti” i na doktrinu “slobodne procene”. Takođe je izbrisana odredba koja se tiče kriterijuma prihvatljivosti “značajnog nedostatka”, koja je predviđala da se predmet koji nije propisno razmotrio domaći sud ne može odbaciti.

Izmenama je predviđeno da se strane u sporu više ne mogu protiviti odluci Veća (od sedam sudija) da njihov predmet ustupi Velikom veću (od 17 sudija), a što se dešava najčešće kada su u pitanju važni sporovi u kojima se utvrđuje povreda prava građana od strane države.

Od ovog meseca, kandidati za sudije u Evropskom sudu moraju da imaju manje od 65 godina na dan do kada je Parlamentarna skupština Saveta Evrope zatražila listu od tri kandidata.

Ovaj protokol je usvojen 2013. godine i ratifikovale sve članice Saveta Evrope, među kojima je i Srbija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here