Usvojene izmene Zakona o javnim beležnicima

0

Usvojene izmene Zakona o javnim beležnicima
 

Pomoćnica ministra pravde Nela Vojvodić ponovila je da se izmenama Zakonom o javnom beležništvu ukida ekskluzivitet javnim beležnicima da sastavljaju ugovore o prometu nepokretnosti i da bi tim izmenama i advokati ili drugi pravnici mogli da rade taj posao, a da će građani te ugovore overavati kod javnih beležnika.

 

Ona je kazala i da je izmenama zakona predloženo da notari plaćaju porez u visini od 30 odsto nagrade koje dobiju za svoj rad, i da će taj novac ići u republički budžet.

 

Vojvodićeva je dodala i da je novina to što će notari moći da se prijavljuju za tu funkciju i u opštinama u kojima nemaju prebivalište, ali da će morati da promene prebivalište pre početka obavljanja funkcije.

 

Član odbora, poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović, kazao je da je njegova poslanička grupa podnela amandmane na predloge zakona jer je potrebno u tekstu zakona razgraničiti šta je legalizacija, a šta solamnizacija (overa) ugovora kod javnog beležnika.

 

Poslanik Jedinstvene Srbije i predsednik odbora Petar Petrović kazao je da će glasati za izmene tih zakona jer podržava Vladu Srbije, ali da se lično protivi zahtevima i štrajku advokata.

 

"Nisam za ispunjenje ni jednog zahteva advokata, jer su drski i bezobrazni", rekao je Petrović novinarima u Narodnoj skupštini i dodao da smatra da su ova zakonska rešenja dobra, ali da advokatima "to očigledno nije dovoljno".

 

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo ocenio je kao ustavne te zakone, kao i o Predlog zakona o izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju i Predlog zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here