Utaja poreza cveta u Luksemburgu

0

Pravdanje: Luksemburški ministri Gramenja, Betel, Šnajder i Bras pred novinarima
 

Milijarde evra poreskih prihoda isparile su zahvaljujući tajnim ugovorima sa Luksemburgom koje su sklapale prebogate firme kao što su Epl, Amazon, Najnc, Pepsi, Ikea, Dojče bank, Kredi Svis, UBS, otkrilo je istraživanje koje je organizovao pomalo tajnoviti američki Međunarodni konzorcijum za istraživačko novinarstvo, uz podršku 40 stranih medija.

Milijarde evra ostale su u kasama prebogatih koncerna dok EU i Svetska banka naređuju svima politiku stezanja kaiša, a brojne države ukidaju socijalnu pomoć i štede na zdravstvu i prosveti kako bi nekako izvukle svoje budžete iz deficita.

 

Bekstvo od poreznika

Brojne multinacionalne kompanije, čije su centrale u SAD a poseduju filijale u inostranstvu, izbegavaju da plate porez, i to na legalan način jer prijavljuju svoje prihode u državama koje imaju najpovoljniju poresku politiku.

Istražujući sistem tzv. optimizacije poreza, što je pristojno ime za poresku utaju, novinari su imali uvid u 28.000 stranica dokumenata datiranih između 2002. i 2010. godine sa pečatom američke firme Prajsvoterhauskupers.

Šestomesečno novinarsko istraživanje pokazalo je kako su i koliko velika preduzeća "štedela" svake godine zahvaljujući sistemu otvaranja filijala, holdinga ili premeštanju sedišta na teritoriju Luksemburga gde vladaju "mekša" poreska pravila.

Skandal je veliki već sam po sebi, ali je još veći jer je indirektno zapljusnuo i sadašnjeg predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koji je decenijama bio premijer ili ministar finansija Luksemburga.

Poznat po tome da retko protivureči otvoreno, Junker je juče izjavio da je Evropska komisija spremna da kazni Luksemburg ukoliko je postupao protivzakonito. Ksavije Betel, sadašnji premijer Luksemburga, reagovao je na optužbe tvrdeći da je poreska praksa u njegovoj zemlji u skladu sa međunarodnim zakonima.

Junkeru i Betelu je svakako poznato da su stvari s industrijom utaje poreza vođene tako da formalno budu u skladu sa zakonom. Luksemburški advokatski kabinet pomenute američke firme bio je specijalista da zakonski besprekorno sve "uveže" kako bi na kraju porez plaćala samo srednja i niža klasa, a oni najbogatiji uživali su privilegije slične onima koje je imala aristokratija pre revolucije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here