Pixabay.com

U bliskoj prošlosti, pre samo 20 ili 30 godina, stvarnost je izgledala sasvim drugačije. Sve manje i manje se mladi roditelji mogu osloniti na savete svojih roditelja iz oblasti vaspitanja, jer izreka – vremena se menjaju – dobija smisao, čini se, više nego ikada. Neki izazovi roditeljstva ostaju uvek isti, ali danas se na njih dodaju i novi koje postavljaju savremeno društvo i virtuelni svet u kojem žive deca rođena u ovom veku.

Nakon skandala koji trese srpsku Jutjub scenu, u čijem centru se nalazi čuveni Baka Prase, jače nego ikada je isplivalo pitanje koga to obožavaju srpski tinejdžeri i zašto.

Naime, srpski jutjuber koga prati neverovatnih 1.84 miliona ljudi i čiji video klipovi broje višemilionske preglede, našao se u centru pažnje zbog kontroverzne prepiske sa četrnaestogodišnjom devojčicom, koja je isplivala u javnosti. On je nakon ovoga priznao da je čak imao i seks sa maloletnom devojkom, ali se ne stidi toga jer je, kako kaže, ona njega slagala za godine, a izgleda kao da ima 24, a usput ju je nazvao vrlo pogrdnim imenima.

Zbog svega ovoga, Bogdan Ilić (poznatiji kao Baka Prase) izgubio je brojne sponzore od kojih je zarađivao desetine hiljada evra mesečno jer ih je reklamirao na svom Jutjub kanalu. Ovaj skandal je pokrenuo pitanje kako se izboriti za naklonost sopstvene dece kada kao protivnika imate jutjubere i koliko su dalekosežne posledice njihovog uticaja na mlade osobe. Kada se uzme u obzir da najveći broj obožavalaca Jutjub zvezda ima između 12 i 18 godina, jasno je koliki uticaj imaju na odrastanje.

Zbog Baka Praseta je prošle godine u Novom Sadu u jednom tržnom centru bilo pravo opsadno stanje. Deca su u stampedu želela da mu se približe, usput lomeći izloge, a nekoliko najuzbuđenijih čak je palo u nesvest. Snimci ovog događaja obišli su Srbiju, i dok su se roditelji pitali ko je taj momak, on je uvećavao broj pratilaca i cifre na bankovnom računu.

Jutjuberi su obožavani, imaju više pratilaca od mnogih poznatih muzičkih zvezda, njihova svaka reč deca školskog uzrasta upijaju kao sunđer, a mnogi i dalje odmahuju rukom na konstataciju da je jutjuber zanimanje. Uticaj koji vrše na decu je ogroman. Tinejdžeri prema svojim omiljenim junacima s interneta biraju šminku ili garderobu, osmišljavaju rođendane, kreiraju stavove o životu i svetu oko njih, a često i sami odlučuju da se upuste u te vode i snimaju klipove jureći za lakom zaradom.

Što više klikova i pregleda na društvenim mrežama, to je i veća zarada influensera. Najviše zarađuju od reklama i sponzorskih ugovora. Takođe, sa brojem pregleda raste i zarada koju isplaćuje sam Jutjub. Ali postoje pravila – kanal mora da ima najmanje 1.000 pretplatnika, a takođe gledaoci moraju provesti minimalno 4.000 sati na sadržajima kanala ukupno za godinu dana. Kolika će biti zarada, zavisi od ukupnog broja pratilaca, komentara, reklama tokom trajanja videa i tako dalje.

Poistovećivanje sa online uzorima ne mora nužno značiti loš uticaj, kako kažu stručnjaci, ali upozoravaju roditelje da moraju pažljivo da prate šta to zanima njihovu decu.

– Pričajte sa decom, čujte šta imaju da kažu, saznajte šta im je zanimljivo i zašto. Pogledajte sa njima neki video i razgovarajte o njemu. Nemojte biti tvrdoglavi i odbacivati takve ideje, jer su jutjuberi neminovnost sadašnjice, a na nama odraslima je da pomognemo mladima da izaberu ispravne i dobre stvari i razumeju kada je nešto loše za njih i zašto – objasnio je Zoran Milivojević, psihoterapeut.

Kako je rekao, problem nastaje jer je mnogo veći broj loših kanala koji negativno utiču na mlade i koji uspevaju veoma lako da pokore one od kojih deca mogu imati koristi.

Majice i šolje

Neki jutjuberi zarađuju na osnovu donacije, koje donatoru omogućavaju pristup ekskluzivnim sadržajima i raniji pristup video snimcima. Kada jutjuberi dođu do određenog broja pratilaca, veliki broj njih odlučuje da pokrene sopstveni brend. To su uglavnom majice, duksevi, šolje i slični predmeti sa njihovim logom, rečenicom po kojoj su prepoznatljivi i slično.

Zabava donela slavu

A ko je Baka Prase? On je jedan od malobrojnih momaka koji su u Srbiji uspeli da ostvare san milenijalaca – živi na internetu i od interneta.

Sa samo 24 godine, Bogdan Ilić ima armiju fanova koje naziva unucima. Sve je počelo na običan način – kao i svaki drugi tinejdžer, sate je provodio igrajući igrice, a onda počeo i da se snima dok to radi. Prvi novac, zaradio je omiljenom zabavom svakog tinejdžera. Kako je rasla popularnost, tako je širio i svoj “asortiman”, pa je počeo osim igrica da se bavi i mnogim drugim temama.

Sutra – Uticaj jutjubera na mlade (2): Bekstvo u virtuelni svet