pixabay.com

Dok deca netremice gledaju u svoje idole sa Jutjuba, stručnjaci upozoravaju da bezrezervno praćenje, imitiranje i obožavanje internet senzacija, može ozbiljno uticati na mentalni razvoj osnovaca i srednjoškolaca. Mladi umovi poput gline skloni su uticaju, i sasvim je razumljivo da biraju one sadržaje koji nude najjednostavnije rešenje koje zahteva najmanje truda.

Zašto bi prosečan tinejdžer želeo da uči kada vidi roditelje, fakultetski obrazovane ljude koji prosečne patike moraju da plate na 12 rata, a sa druge strane, imaju Jutjub zvezde koje igraju igrice reklamiraju šminku ili se samo glupiraju pred kamerom i od toga zarađuju hiljade evra?

Klinički psiholog Vlajko Panović za “Vesti” objašnjava da sadržaji na internetu deci podižu adrenalin, podstiču želju da budu u toku, da nešto ne propuste, i time stavljaju sebe u stanje konstantnog stresa.

– Tu nema mnogo nauke, roditelji su ti koji treba da budu maksimalno uključeni, da budu u toku, da pronađu sadržaje koji su kvalitetni, realni i koji će im pružiti neke prave vrednosti. Socijalne mreže teraju decu da se porede sa drugima, da im se svide. Deca, zbog zavisnosti, troše vreme koje bi mogla mnogo bolje da iskoriste u igri ili sklapajući nova prijateljstva. Paradoksalno, u tom elektronskom svetu deca su sve više usamljena što imaju više prijatelja na društvenim mrežama – ukazuje dr Panović.

On tvrdi i da bi roditelji trebalo da nađu načine da deci zaposle ruke, oči i um, da im ponude igre, mogućnost da stvaraju, crtaju, kreiraju i da tako osete sreću i zadovoljstvo i da izgrade samopouzdanje.

Iluzija na dlanu

– Deca prate nečiji život na Jutjubu, vide da ta osoba ima popularnost, slavu, novac… A velika privlačnost stvara da su brzo i lako došli do onoga o čemu sanja svaki tinejdžer. To je mesto na kom tinejdžeri pomisle da učenje nije put ka uspehu, kad očigledno u njihovom shvatanju, do novca može da se dođe na lakši način. Deca nam se poistovećuju sa onim što im se plasira kao realnost. Jutjuberi svesno prezentuju sliku o sebi koja je privlačna deci i mladima. Oni su “idealni”. U virtuelnom svetu nećete videti njihove mane i nesavršenosti, osim ako oni ne smatraju da to treba da prikažu kao deo slike o sebi – rekao je Panović.

Sutra – Uticaj jutjubera na mlade (3): Lako, brzo i bez mnogo truda