Utisak” u izveštaju o napretku Srbije?,”
Olja Bećković, autorka kultnog "Utiska nedelje"
 

Većinski vlasnik TV B92 je Kipranin Stefanos Papodopulos, i upravo to je jedan od glavih argumenta predstavnika vlasti da je odluka menadžmenta nezavisna, a ne posledica intervencija i cenzure iz srpske vlasti.


Iz EFJ-a ističu i da se "Utisak nedelje" smatra za jedan od retkih programa koji "kritički ispituju rad vlade premijera Aleksandra Vučića". A upravo zbog činjenice da je vlasnik kompanija iz EU, zanimljivo je da li će se i kako Evropska komisija osvrnuti na ovaj slučaj.


– Pretpostavljam da je ovo nešto o čemu bi moglo biti reči u delu izveštaja Evropske komisije vezano za medije, ali je pitanje poštovanje ugovora od strane vlasnika, pravnog lica iz EU. Vrlo je zanimljivo kako će Evropska komisija da tretira činjenicu da firma iz EU ne poštuje potpisan ugovor sa produkcijom kućom Mreža, odnosno autorkom Oljom Bećković, u zemlji koja nije članica EU, a pretenduje da to postane. Pogotovu u svetlu njihove percepcije kao problema slobode medija u Srbiji – kaže za "Vesti" generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović.


"Utisak nedelje" bio je glavna tema višečasovne debate Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije, gde je predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić podvukao da to telo nema ovlašćenja da na program stavlja i skida jednu emisiju jer bi to bila diktatura.


– Najoštrije osuđujemo ukidanje emisije "Utisak nedelje", kako stvari stoje, direktnom voljom premijera Srbije – kazao je šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović.


– Ukoliko neko misli da premijer može da određuje pravila u privatnoj kompaniji, to je bezobrazno i zaslužuje osudu – rekao je poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Babić u parlamentu, navodeći da opozicija može da kritikuje "sve i svašta", ali da mora da postoji pravno utemeljenje, a ne utemeljenje u bezobrazluku.
 

B92 protiv Olje

Kompanija B92 saopštila je da se napori i predlozi za poboljšanje saradnje sa autorkom emisije "Utisak nedelje" Oljom Bećković i Produkcijskom grupom Mreža nisu pokazali uspešnim, da ona svojim izjavama narušava profesionalnu etiku kako bi diskreditovala B92 i da će saradnja ubuduće "predstavljati težak izazov". Glavni i odgovorni urednik informativnog programa B92 Veran Matić izjavio je da nije učestvovao u sastavljanju i objavljivanju saopštenja te televizije o "Utisku nedelje".

 

0

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here