Tanjug
Kataklizmičke scene: Reka Trnavica

Stravične poplave koje haraju Srbijom odnele su prve živote. Dvojica Novopazaraca nastradala su u naselju Čermidžinica pokušavajući da stave vreće sa peskom, kako bi zaustavili nabujalu reku Trnavicu.

Kako je jedan od očevidaca izjavio, do utapanja je došlo kad su ljudi stavljali dasku i najlon da bi sprečili vodu da im poplavi kuće i radnje, a jedna strana se potkopala i tada su tri osobe upale u reku. Brzom reakcijom okupljenih građana jedna osoba je spasena, dok su se dve utopile u nabujaloj reci. Jednog od utopljenih je pokušao da spasi sin skokom u nabujalu reku, a malo je nedostajalo da i on izgubi život.

Građani Novog Pazara su posle tragičnog incidenta uplašeni i strahuju da bi, pošto je kiša i juče skoro ceo dan padala, a i sa okolnih planina stižu ogromne količine vode, grad mogao da doživi katastrofu. Na teritoriji Novog Pazara uvedena je vanredna odbrana na rekama Raški i Jošanici.

Obilne padavine prouzrokovale su izlivanje Raške, Jošanice, Trnavice, Deževske, Banjske i drugih reka u novopazarskom kraju i plavljenje više prigradskih naselja u gornjem i donjem toku ovih reka, cela Postenjska dolina i kotlina između Novog Pazara i Raške je pod vodom, velike poplave prete u centralnom delu Novog Pazara gde su Raška i Jošanica još pod kontrolom i u koritima, ali pod pretnjom da se svakog trenutka izliju i naprave veliku štetu. Na terenu su ceo dan bile brojne ekipe sektora za vanredne situacije, vatrogasci, policija, putari i mehanizacija javnih gradskih preduzeća koji zbog preobilnih padavina ne mogu mnogo da učine.

Zbog neprekidnih padavina tokom noći i jutra izlila se reka Seljašnica i poplavila Kotanjsku ulicu u Prijepolju. Stanovnicima naselja voda je ušla u kuće i napravila ogromnu štetu.

U Čačku su se izlile manje reke, a najviše problema bilo je u naselju Trnava. Zbog izlivanja iz kanala voda je prodrla u podrumske prostorije, garaže nekoliko kuća.

Vodostaj reke Bjelice dužinom celog toka trenutno je veoma uvećan, a reka se izlila na poljoprivredno zemljište u pojedinim naseljenim mestima. Prema rečima Milivoja Dolovića, predsednika opštine Lučani, usled izlivanja reke Bjelice došlo je do plavljenja poljoprivrednog zemljišta u selima Živica, Turica i Puhovo. Ugrožena su i dva putna pravca u Viči i Guči, dodao je Dolović. Kako je rekao Milija Milenković, pomoćnik predsednika opštine Lučani, jedna porodica je iseljena i u dva domaćinstva je voda ušla u dvorište.

Cela naselja poplavljena u Sjenici

Usled obilnih padavina koje su zahvatile prethodnih dana jugozapad Srbije došlo je i do izlivanja reka na teritoriji opštine Sjenica, a prema rečima Muniba Mujagića, predsednika te opštine, situacija je veoma teška. U naselju Bukreš je poplavljeno više od 40 kuća.

“Situacija je katastrofalna. Mnogo je teže nego što je bilo prethodnih dana. Ništa nije ukazivalo da će ovoliko porasti nivo Grabovice. Sve se bilo smirilo. Ali tokom noći vodostaj Grabovice naglo je porastao i na mnogim mestima reka se izlila. Cela naselja su poplavljena. Veoma je teška situacija”, rekao je Mujagić.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije obezbeđivali su ceo dan mesta gde se očekivao vrh poplavnog talasa u Sjenici i okolini.

Hidrolog upozorava

Hidrolog Dejan Vladiković iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda je izjavio da je nepovoljna hidrološka situacija na Limu, Drini i gornjem toku Zapadne Morave, odnosno na Ibru, Južnoj Moravi, Moravici i Bjelici.

Govoreći o velikim rekama najavio je da se talas na Savi može očekivati za nekoliko dana, te da je tamo uvedena redovna odbrana kod Šapca.

Kaže da će se 23. i 24. januara na Savi visina vodostaja približiti onoj za uvođenje vanredne odbrane od poplava.

Za nedelju dana se očekuje i veliki porast vodostaja na Tisi i napominje da vode te reke već rastu u Ukrajini, Slovačkoj i Zapadnoj Rumuniji.

Izlila se i Drina

Zbog obilnih padavina u Republici Srpskoj, u Zvorniku su poplavljeni poljoprivredno zemljište i gradska plaža. Iz zvorničke Gradske uprave apelovali su na građane da do daljeg ne silaze na šetalište pored reke Drine i da se ne približavaju nabujalom vodotoku. Drina se izlila na poljoprivredno zemljište u mesnim zajednicama Tršić i Roćević, dok je u Karakaju voda ušla u podrumske prostorije tri kuće.