Utorak: Ujutru 258, uveče 380 obolelih

0

 

Dr Nevena Karanović

Karanovićeva je, na konferenciji za novinare posle sastanka sa direktorom Kliničkog centra, predstavnicima Instituta za javno zdavlje, Doma zdravlja i epidemiološke službe, kazala da je simptome slične novom gripu u Srbiji osetilo skoro 35.000 ljudi.

 

 

Ona je najavila da se u ponedeljak očekuje nabavka još 80 respiratora, a da će prioriteti za njihovu raspodelu biti klinički centri u Nišu i Kragujevcu.

 

Karanovićeva je kazala da su u Srbiji na raspolaganju 552 repiratora, a zbog novog gripa u upotrebi je njih 11. U ponedeljak očekuje nabavka još 80 respiratora, a prema njenim rečima prioriteti za njihovu raspodelu će biti klinički centri u Nišu i Kragujevcu.

 

Ona je rekla da je u Šumadiji epidemiološka situacija nepovoljna i da je zabeležen višestruki porast respiratornih oboljenja, pogotovo u periodu od 2. do 9. novembra.

 

U Šumadiji je trenutno od novog gripa obolelo 217 osoba, a u Kliničkom centru je smešteno 36 pacijenata, od kojih je kod 11 potvrđeno prisustvo tog virusa, rekla je državni sekretar.

 

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Radomir Pavlović je saopštio da je pacijentkinja Slađana Dunić, koja je imala teži oblik novog gripa, skinuta sa aparata i da će do kraja nedelje biti puštena na kućno lečenje.

 

U utorak ujutru Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" je saopštio da je u Srbiji registrovano ukupno 258 obolelih od novog virusa gripa A (H1N1), preneo je Tanjug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here