EPA/Giuseppe Lami

Studija o zaraženosti u austrijskim školama pokazala je da je došlo do utrostručenja stope infekcije u obrazovnim ustanovama u Austriji.

Oko 1,5 odsto pozitivnih testova registrovano je u drugom krugu provere stope infekcije u školama, čime je prokuženost đaka i nastavnika bila na istom nivou kao kod ukupnog stanovništva.

Autori studije, naučnici Medicinskog univerziteta iz Graca, Insbruka, Linca i Beča, putem testa grgotanjem prate stanje infekcije u školama.

Planirano je sprovođenje ukupno 10 krugova testiranja.

Prvi krug obavljen je od 28. septembra do 22. oktobra, kada je 40 od više od 10.000 testova bilo pozitivno, što je stopa zaraženosti od oko 0,38.

U drugom krugu, od 10. do 16. novembra, pošto su škole usled novih mera morale da zatvore, ustanovljena je stopa od oko 1,5 odsto.

To jest od testiranih 3.745 đaka i nastavnika 53 su bila zaražena.

Time su autori studije ustanovili da je došlo do utrostručenja stope infekcije.

Oni ističu da je studija pokazala da socijalno okruženje ima uticaj na stopu zaraženosti, jer deca porodica čiji je radni odnos ugrožen češće šalju svoju decu sa blagim simptimima u školu.

Sledeći krug testiranja planiran je od 18. januara, ako tada krene ponovo nastava u školama.

U tom krugu analiziraće se i prisustvo novog soja virusa, jer studije iz Velike Britanije pokazuju da se novim sojem lakše inficiraju i deca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here