EPA-EFE/ALEXANDRA WEY
PREVOZ STAO: U Cirihu se do radnih mesta pešačilo

Sneg je ovih dana bukvalno paralisao Cirih. U petak je bilo najviše problema u saobraćaju sa brojnim udesima širom kantona. Mnogi učenici su dobili nenadan raspust, na primer u Vinterturu i Cirihu, gde su školske zgrade ostale zatvorene.

Dok su neki uživali u idili snežne slike koja odavno nije viđena u Cirihu, drugi su se mukom probijali kroz nanose da bi stigli na posao. Sneg je zatrpao transportnu mrežu Ciriha. Jedva da su neki trotoari bili očišćeni, prolaznici se se gurali jedan pored drugog uskim, utabanim stazama, niko nije obraćao pažnju na minimalnu udaljenost. Tamo kuda obično idu tramvaji, pojavile su se pešačke zone. Ko je želeo da pređe pešački prelaz, morao je da savlada sneg koji je dosezao do kolena. Nekim vozačima sneg je leteo s krova poput lavine. Od javnog prevoza samo su vozovi radili, tramvaji i autobusi uopšte nisu vozili. Za vikend je situacija poboljšana.

Mnogi naši sunarodnici su morali peške do vozne stanice ili do posla. Neki od od onih koji su žurili na posao i kasnili nisu bili raspoloženi za priču, a penzionerka Miroslava Radojević iz Talvila iskoristila je dan za šetnju.

– E, deco moja, ovakve se zime sećam iz detinjstva, kada sam pešice išla u školu. Danas sam izašla da se nadišem svežeg vazduha i kao da sam osvežila cela pluća. Iako sam penzioner izašla sam kad se malo primirio sneg i to bih savetovala svima koji imaju vremena. Polako hodam oprezna sam, ali sam baš uživala u idiličnim slikama krajolika u Talvilu. Da vam kažem ništa nama sneg i zima ne mogu ako smo pozitivne energije, čak i moje muškatle koje su mi velika ljubav prkose snegu sa terase – kaže vesela Radojevićeva.

Monika Rajlić iz Sent Galena je imala poseban dan uz neobičnu terapiju. Ona je bosonoga prošetala snegom i o svom iskustvu priča za “Vesti”:

– Ja inače ne volim zimu, ali ova zima je čudo neko, ne znam. Čula sam za terapiju bosonogo hodanje po snegu i isprobala sam. Možda vama to smešno zvuči, ali sam se odvažila i bosih stopala zakoračila u sneg .Posle prvog šoka hladnoće, usledilo je peckanje, pa bol i onda neverovatan osećaj. Kažu da ova terapija pomaže protiv bolova u zglobovima, i mogu vam reci da se sada osećam ko novorođenče – ističe Monika

Drugi su znatno manje uživali. Najteže je bilo onima koji su radili kao vozači. Jedan od njih je Davor Sreić, taksista.

– Zbog toga što tramvaji nisu vozili, a nije bilo ni autobusa imao sam pune ruke posla. Bilo je pakleno voziti po neočišćenim putevima. Neke kolege nisu ni izlazile na posao a ja sam odlučio ipak da radim, Rodom sam sa Kopaonika, meni ovo nisu strane slike, ali iskreno odavno Cirih nije zapamtio ovakvu zimu – kazuje Davor.

Snežani Petrović i njenom suprugu Toplici iz Lagnau am Albisa snežni kijamet je takođe doneo probleme.

– Od prvobitne radosti uveče zbog prave zimske idile, ujutro ništa nije ostalo kad smo videli auto zatrpan snegom. Moj muž nije mogao autom na posao, a deci je voz za školu kasnio i po 40 minuta. Kada sam krenula na posao do koga inače stižem za 20 minuta, trebalo mi je sat vremena da stignem. Jedino sinu Stevanu koji je najmlađi u porodici ništa nije smetalo, ni nanosi snega ni neprohodne ulice… On je u školi popodne umesto časova imao grudvanje, radost velika.

Lakše se diše

Olga Jovanović iz Badena kaže za “Vesti”:

– Veoma nas je iznenadio ovaj sneg. Odavno smo iščcekivali da ga bude za vreme naših praznika, ali sada je padao neprestano i veoma otežao saobraćaj. Putevi su ostali zavejani i mnogi nisu ni stigli na posao. Ipak, prija ovaj pročišćeni vazduh malo se lakše diše, a i dečica se puno raduju.

Vatrogasci bez odmora

Vatrogasci su radili skoro ceo dan i noć, otklanjajući oborena stabla i ističu da su velike štete zabeležene. Martin, jedan od dežurnih vatrogasaca iz Ciriha sa kolegama iz smene celu noć je bio na terenu.

– Telefon nije prestajao da zvoni, nismo znali gde pre da krenemo. Iako je Švajcarska Alpska zemlja koja se upravo diči snegom, odavno u gradovima nije viđena ovakva ovakva slika. Vatrogsac sam već 12 godina, ali ovo zaista nisam doživeo. Potpuno alarmantno stanje nas je nateralo da reagujemo organizovanije nego inače. Nadam se neće biti novih padavina jer u tom slučaju ćemo bukvalno biti bez sna. Zanimljivo da je sneg u ovolikoj količini samo obuhvatio centralnu Švajcarsku, a u ostalim delovima zemlje nema ni traga od padavina. Ali priroda nam je i ovog puta pokazala da je gospodar nad situacijom – kaže Martin H. za “Vesti” u kratkom trenutku predaha.