Vesti
Pripremaju đake za školu: Porodica Seferović

Porodica Bihorac, rodom iz jednog sela na granici Srbije i Crne Gore, godinama živi u Americi i kad god je u mogućnosti pomaže starima, bolesnima i siromašnima u rodnom kraju. Do sada je više puta slala svoje donacije nevoljnicima na severu Crne Gore, Pešteru, Sjenici, Tutinu i Novom Pazaru. Poslednji prilog, od ukupno 300 dolara, ova porodica poslala je (po 100 dolara) Mihriji Murić i porodici Seferović iz okoline Rožaja, kao i braći Ivanu i Predragu Tomoviću iz Novog Pazara. Svi su dugogodišnji štićenici našeg Humanitarnog mosta. A, zašto su odlučili da pomoć upute baš njima, dovoljno je istaći da uz sve napore, sami ne mogu da se izbore sa nevoljama za svoje bolje sutra. Samohrana majka Mihrija Murić živi u siromašnom planinskom selu Stup i jedva, radeći i najteže muške poslove, prehranjuje i školuje sinove Enesa i Ernesa. Čitaoci “Vesti” kupili su joj kravu, koze, motornu testeru, šporet, brašno, razne namirnice…

Porodica Seferović, Ramo i Fatima i njihova deca Ajša i Almin, žive u naselju Zeleni kod Rožaja i godinama su bili teška beda i sirotinja. Živnuli su tek pre tri godine kada su im naši čitaoci sagradili kuću i nakon što im je nedavno humanitarac Hido Muratović, uz pomoć dobrih ljudi iz naše dijaspore, pomogao da svoj novi dom završe, utople i nabave najnužniji nameštaj.

I nepokretna (paralizovana) braća Ivan i Predrag Tomović iz novopazarskog prigradskog naselja Šestovo, godinama dobijaju pomoć iz naše dijaspore, jer njihov samohrani otac Vukomir, star i bolestan, ne može da im obezbedi lekove, namirnice, sredstva za higijenu… Naši čitaoci sagradili su im novu kuću, kupili nameštaj, obezbedili invalidska kolica i više puta platili struju i obezbedili ogrev za zimu.

– Da nije čitalaca “Vesti” i dobrotvora, saradnika humanitarca Hida Muratovića koji nam je mnogo puta pomogao, mi bi verovatno još živeli u zabitom Pasijem Potoku na Rogozni, odakle nas je otac na leđima nosio do 20 kilometara udaljenog Novog Pazara. Ko zna da li bi danas bili u životu i šta bi bilo sa nama. Hvala tim dobrim ljudima u dalekoj Americi što su ovaj put poželeli da nam pomognu – priča Ivan Tomović i naglašava da će njemu i bratu donacija dobro doći za nabavku najpotrebnijih lekova i namirnica.

Beskrajno su, kako kaže Ivan, zahvalni svima koji im godinama pomažu, a najviše gospođi Rajki Tarlać iz Australije koja ih ne zaboravlja i godinama redovno šalje zlata vrednu pomoć.

– Kad god smo u nevolji dobra Rajka nas se seti. Bog neka čuva naše zaštitnike, hvala im do neba – ističe Ivan.

Osim donacije iz Amerike, porodici Seferović stiglo je još 100 franaka koje im je iz Švajcarske poslao dobrotvor Mile Aleksić. Dobijenu pomoć pokušaće da sačuvaju do kraja avgusta kako bi đake pripremili za školu. I Mihrija Murić planira da donaciju iz Amerike potroši na svoje sinove, tačnije za njihovo školovanje. Neizmerno je zahvalna svima koji joj pomažu, a donatorima iz Amerike želi svaku sreću u životu.

Moraju dočekati zimu spremne: Ratka i Slobodanka Đorđević

I više nego dobrodošlo

Majka i ćerka, Ratka i Slobodanka Đorđević iz sela Cvrnje na Rogozni dobile su 100 evra, a sa istom sumom donator Novak Marković iz Nemačke obradovao je i porodicu Bandović iz sela Gradac na Pešteru. Izuzetno siromašne Ratka i Slobodanka donaciju čuvaju za kupovinu kauča i novog šporeta.

– To nam je sada prioritet. Da se spremimo za dugu i tešku zimu i da se ne smrzavamo. Ne znamo ni kako smo prošlu pregurale. Same smo u zabitoj planini, gde je teško i zaraditi neki dinar i zato nam ova pomoć mnogo znači. Dobrotvoru šaljemo pozdrave uz veliku zahvalnost. Nadamo se da će mu se dobro, još boljim vratiti – kazale su Ratka i Slobodanka.

Dar od 100 evra dobro će doći i Slobodanu i Stanki Bandović, kao i njihovoj deci Stefanu, Radiši, Petru i Milici i baka Mariji da se opskrbe najpotrebnijim namirnicama.

– Hvala tom divnom čoveku. Baš nas je obradovao, da imamo bar za najosnovnije ovog meseca. Želimo mu svako dobro – poručili su Bandovići.

Ništa bez stipendije: Stefan Pendić

Stefanu uručena stipendija

Đaku pešaku Stefanu Pendiću i zabitog zaseoka Đonlije na Goliji, koji je trenutno na raspustu, stigla je nova stipendija od 370 dolara dobrotvora O. V. iz Sidneja u Australiji. Stipendija je puno obradovala i njegove roditelje Radu i Vladana i brata Srđana, jer im pomaže da prežive na najzabitijem i najsiromašnijem delu ove planine.

– Pre svega, stipendija mi pomaže da se školujem i platim stan u Novom Pazaru, gde sam učenik Srednje kožarsko-tekstilne škole. Uvek se potrudim i da nešto ostane za pomoć mojim roditeljima, bar za brašno, ulje i druge najneophodnije namirnice. Nažalost, da bih ga sačuvao, stan ću morati da plaćam i tokom leta, takav je bio uslov od početka. Ništa to ne bih mogao da nije pomoći ovog velikog čoveka iz Australije, hvala mu, cela naša porodica želi mu puno sreće i radosti u životu! – ističe Stefan.