Arhiva VFC Zastava filma
Svedok i hroničar: Bogata arhivska građa

Malo je armija u svetu koje se mogu pohvaliti toliko značajnom filmskom produkcijom, a istovremeno i bogatom arhivskom građom kao što je to slučaj sa Vojnofilmskim centrom Zastava film iz Beograda.

Ova institucija je nedavno proslavila 72. godišnjicu postojanja, a iza ove šture informacije krije se blizu 15 miliona metara filmske trake o životu i radu vojske od nastanka SFRJ do današnjih dana.

Direktor Zastava filma, potpukovnik Goran Ikonić, objašnjava da sve razvijene armije u svetu posebnu pažnju poklanjaju svojoj filmskoj industriji.

Serije i spotovi

– Među tim zemljama je i Srbija. Zastava film je specijalizovana ustanova za izradu filmova u sastavu Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Srbije i spada u moderne produkcije, tehničko-tehnološki i stručno opremljene za realizaciju brojnih složenih zadataka u sistemu odbrane. To je zaista privilegija samo razvijenih armija, a među njima i naše vojske – kaže Ikonić.

Kadrovi iz serije “Vojnici”
Kadrovi iz serije “Vojnici”

Naš sagovornik ističe da je zbog toga i Zastava film jedna od najvažnijih ustanova srpske kinematografije, a njihov Arhiv jedan od najvećih na Balkanu.

– Tu je smešteno više od 1.125 nastavnih filmova, 348 dokumentarnih i 41 kratak igrani film, tri televizijske serije sa ukupno 19 epizoda, četiri igrana filma, 19 animiranih, tri eksperimentalna, 128 reklamnih filmova, oko 200 namenskih filmova, 150 TV emisija, 79 epizoda dokumentarnih i namenskih serija, preko 11.000 TV priloga i oko 130 TV spotova i više od 600 sati video-materijala. Reč je o 30.000 rolni filmske trake, 6.500 video kaseta i desetine hiljada video-zapisa visoke rezolucije – navodi Ikonić.

Direktor Ikonić prima nagradu na festivalu u Bracanu – Rim
Beleže za istoriju

Dragulji kinematografije

U toj arhivi se nalazi i na hiljade sati dokumentarnog materijala nastalog tokom ratova devedesetih godina, a posebno 1999. godine tokom NATO agresije. Snimatelji i novinari Zastava film uvek su bili na prvim linijama fronta radeći ono što najbolje znaju – da beleže za istoriju.

Ponosan: Prvi čovek Zastava filma potpukovnik Goran Ikonić

– Mnogi od tih materijala čekaju neka bolja vremena kako bi se sklopili u dokumentarne celine, ali mnogo toga smo i ekranizovali, poput dokumentarnih filmova “Ratne priče sa Košara” i “Ratne priče sa Paštrika” koji su imali neverovatnu, milionsku gledanost i naišli na izuzetno pozitivne reakcije javnosti.

Pri kraju montaža filma “Koridor 92”

U trojnoj koprodukciji sa RTS i RTRS snimili smo dokumentarno-igrani film “Koridor 92”, koji je u završnoj montaži, a čija premijera bi trebalo da bude na Dan Republike Srpske, 9. januara sledeće godine. Takođe, tu je i dokumentarni film “Operacija COVID-19”, koji govori upravo o angažovanju i naših ekipa i Vojske Srbije na suzbijanju epidemije virusa korona – nabraja potpukovnik Ikonić i najavljuje još nekoliko dragulja za srpsku kinematografiju. Završavaju se dokumentarni filmovi “Prva srpska eskadrila”, “Oflag”, “Ratne brigade 1999”, kao i dokumentarno filmske minijature o važnim događajima iz srpske vojničke istorije.

Snimawe “Topličkog ustanka”

Ovenčani nagradama širom planete

Vojnofilmski centar Zastava film dobitnik je 133 nagrada i priznanja. Među njima su tri zlatna i jedno srebrno Sunce Festivala vojnog filma u Versaju koji se popularnije naziva i Vojni Oskar. Ovenčani najznačajnijim nagradama autori VFC su se vraćali i sa prestižnih festivala u Londonu, Oberhauzenu, Veneciji, Moskvi, Berlinu, Torontu…

Tri Zlatna sunca osvojena na festivalu u Versaju
Stizala priznanja iz celog sveta

– Na međunarodnom filmskom festivalu slovenskih i pravoslavnih naroda Zlatni vitez osvojili smo deset nagrada od čega jedan Gran pri, tri Zlatna viteza, tri nagrade za režiju i tri specijalna priznanja. Zbog svog doprinosa nosioci smo i Vojne spomen-medalje za izuzetan doprinos sistemu odbrane i Sretenjskog ordena za naročite zasluge – ponosno ističe potpukovnik Goran Ikonić.

Detaqi sa vojne vežbe Sadejstvo

Imali smo i kandidata za Oskara

Istorija Zastava filma počinje u leto 1948, kada je formirano Odeljenje za proizvodnju filmova Jugoslovenske armije u Beogradu.

Zlatno doba VFC je period između 1960. i 1980. godine kada je i nastala trilogija kratkih igranih filmova Predraga Golubovića koja se ubrajaju u sam svetski vrh: “Smrt paora Đurice”, “Biografija Jožefa Šulca” i “Tišine” – jugoslovenski kandidat za Oskara 1972. godine.

Veliki iskorak

Potpukovnik Goran Ikonić je istakao i da je u poslednjih pet godina VFC Zastava film napravio ogroman iskorak u svim sferama svog delovanja.

– U periodu od 2016. do 2020. godine snimili smo 172 filma, 43 spota, 30 video- priloga, obezbedili video-podršku 15 direktnih TV prenosa važnih događaja u sistemu odbrane i tehničku podršku za 17 vojnih vežbi – navodi naš sagovornik.