Hadži Marko Vujičić
Pored velikana: Mladenović pored spomenika Rajku Mitiću

Nekadašnji “vezista” Crvene zvezde i reprezentacije Srbije i Crne Gore Dragan Mladenović (46) broji već osmu godinu na mestu direktora Omladinske škole crveno-belih. Ta brojka dovoljno govori o uspešnosti njegovog rada, ali Mladenović ne voli da se osvrće unazad. Jer, tu su neka nova deca, novi izazovi. I, uvek je i Dragan sa njima, uz trenere. Tu, uz aut-liniju, gde smo i zapodenuli priču. Pored pomoćnog terena, iza juga stadiona “Rajko Mitić”, gde su baš u to vreme trenirali omladinci, koji se spremaju za megdane s kiparskom Omonijom u Ligi šampiona mladih na čelu sa svojim trenerom Zoranom Rendulićem.

Prethodnog vikenda, crveno-bele nade su pocepale mreže protivnika. Omladinci su naneli katastrofu IMT-u (6:0), kadeti su bili još ubedljiviji protiv kraljevačke Sloge (9:0). Takvi rezultati, međutim, ne dovode do zanosa kod prvog čoveka škole, naprotiv.

– Lep vikend, bez stresa, ali rezultat nije toliko prioritetan – naglašava Mladenović. – Razvoj mladih igrača je primaran, držimo se toga. Rezultat je nekad realan, nekad ne oslikava dešavanja na terenu.

Omladince čeka dvomeč sa Kipranima – prvo 14. septembra (16.00) u Beogradu, pa 5. oktobra u Nikoziji. Za razliku od prošle sezone, kad su crveno-beli juniori dočekivali rivale u Evropi na stadionu Čukaričkog, sada će to činiti va Voždovcu.

– Omladinska škola trenira na veštačkoj travi, pa smo prošle godine u LŠ imali problem da se, zbog terena, prilagođavamo protivniku. Ovoga puta će to biti obrnuto – naglašava Dragan.

Objašnjava: Mladenović u razgovoru sa našim novinarom

Liga šampiona nije merilo

O očekivanjima pred dvomeč…

– Mi smo dosta oslabljeni ove sezone. U prethodna četiri učešća u Ligi šampiona za mlade nismo imali najjači sastav, ove godine je to još radikalnije. Ekipa je još više podmlađena. Naši najbolji fudbaleri u generacijama 2004. i 2005. igraju u prvom timu Grafičara. Rezultati pokazuju da smo na dobrom putu, “Grafosi” na tronu u Prvoj ligi. Ljudi koji vode Zvezdu su se odlučili na taj korak, iako bismo mi voleli da napravimo što bolji rezultat u Ligi šampiona. Zato to takmičenje nije realno merilo za nas!

Ukoliko se prođe Omonija, ide se na boljeg iz dvomeča AZ Alkmar – Šamrok Rovers.

– Treba prvo eliminisati Kiprane, nijedan protivnik u Ligi šampiona nije lagan. Ipak su to prvaci svojih država. Ako se napravi dobar rezultat, očekuje nas dalje još teži protivnik. Po svim parametrima, to bi trebalo da bude PSV Ajndhoven.

Svakako je želja da se rezultatski makar ne ponovi prošlogodišnji Empoli, i 0:5 u Italiji.

– Prvu utakmicu smo odigrali u Beogradu 1:1. Tada smo, opet kažem, ne u najjačem sastavu, napravili dobar rezultat. Od te ekipe njih šestorica nisu igrali revanš. Imali smo problem sa povređenim, bolesnim fudbalerima. Sve se to skupilo, i došlo je do takvog rezultata u revanšu. Bilo je i gorih… Merilo je koliko igrača napravi ozbiljne karijere u Crvenoj zvezdi i drugim, boljim klubovima.

Nekolicina momaka iz prošle sezone Lige šampiona za mlade, zaigraće i ovoga puta.

– Značiće im to iskustvo, sigurno. Očekivanja su takva da može da bude sve. Daćemo maksimum, ali ne treba gubiti glavu i ako se izgubi.

U Grafičaru je trenutno njih petorica momaka rođenih 2005.

– To su Šljivić, Bubanj, Mijatović, Nikolašević i golman Marinković. Tu su fudbaleri rođeni 2003, 2004. koji imaju pravo igranja u LŠ za mlade. Trenutno prvi tim Grafičara bi mogao da igra juniorsku LŠ, mislim da bismo tada napravili sjajan uspeh.

Pa Stanković, Leković i Motika…

– Tako je, onda Knežević, braća Mituljikić… Došli bismo, sigurno, do četvrtfinala.

O planovima Grafičara ne želi mnogo da priča jer, kako kaže, nije kompetentan.

– Dobro je da deca iz Zvezdine škole igraju takvu ligu. Pokazala su kvalitet, u svakoj utakmici su glavni! Rezultati govore kako se radi u našoj školi, i kakve talente imamo. Sve to, međutim, pada u vodu ako niko od njih ne napravi nešto što će biti dobro za klub. Ili da budu deo prvog tima, ili da se, u budućnosti, naprave ozbljni transferi od njihove prodaje.

Zahvalan navijačima

Srećan je Mladenović što se, od početka njegovog direktorovanja, dešava “samo uspon”:

– Veliku ulogu su imali navijači koji su posredovali u mom dolasku, zahvalio bi im se ovim putem na tome. Ne bih ni došao ovde, verovatno, da nije bilo toga. Nisam stigao da bih tu bio jednu sezonu. Zanimaju me isključivo uspesi omladinske škole, i fudbalera koji iz nje izlaze. U periodu iza nas smo to pokazali – da ne nabrajam sad igrače, i profit koji je klub dobio od njih.

Osvrnuo se Mladenović na aktuelno stanje u Omladinskoj i Kadetskoj ligi Srbije:

– Sve ekipe koje su u Omladinskoj ligi rade na tome da gro tih igrača bude priključen prvom timu. Većina njih i ne igra omladinske lige. Crvena zvezda je, možda, i ekstrem u toj priči, pošto je kompletna prva ekipa u Grafičaru. Ima u svakoj ekipi odličnih igrača, talentovane dece. U Kadetskoj ligi je situacija malo drugačija. I tu je Zvezda jedna od najmlađih, pošto smo pomešali dve generacije, 2006. i 2007. Ponavljam, nije nam prioritet rezultat već razvoj dece.

Trener omladinaca Zoran Rendulić ima, kako kaže Mladenović, osećaj prema crveno-belima jer je nosio Zvezdin dres:

– Vodio je nekoliko seniorskih ekipa i napravio dobre rezultate, u smislu igrača koji su izašli. Rekao sam mu, u razgovoru koji smo imali, da seniorski i omladinski fudbal nisu isto.

Neguju na stadionu “Rajko Mitić”dobre odnose sa omladinskim školama brojnih evropskih klubova.

– Najbolja je, svakako, sa Zenitovom, jer sa njima negujemo poslovno-tehničku saradnju. Naša deca i treneri su gosti njihove akademije, i obrnuto. To je normalan proces, da bi se napravilo nešto dobro što podiže kvalitet.

Priče sa novim šefom struke prvog tima Milošem Milojevićem još nije bilo.

– To je normalno, pošto su se zaređale važne utakmice – večiti derbi, Evropa… Normalno je da on sada nema vremena za te sastanke koji mogu da doprinesu boljitku kluba – smatra Mladenović.

O svima se vodi računa

Mladenović je Zvezdin dres nosio prvo od 2002. do 2004. godine, pa u sezoni 2005/06. Upitan da uporedi taj period i sadašnje stanje, veli:

– Pre nije bilo stranaca, što ne znači da je bilo bolje, ali kad je u pitanju igrački kadar, to mi prvo upada u oči. Zvezda je mnogo napredovala što se tiče vođenja kluba, sada je to na zavidnom nivou. Sa renomeom koji poseduje, ona to i zaslužuje. Konstantno moramo da se razvijamo i rastemo, lepa budućnost je pred Zvezdom.

Govorilo se za Dragana da je fudbaler od poverenja, koji odrađuje sve zadatke…

– Ti igrači, koliko god bili, padaju u senku. Bitan je ego, da li ga oni imaju. Ja ga nisam imao, uživao sam u svakom trenutku na terenu. Bio sam, pre svega, timski igrač, nisam vodio računa o sebi. Da li je to ispravno ili ne – iz ove perspektive, možda sam i pogrešio, ali to sam ja. I sad, kao direktor, vodim računa o svakom delu. Bitno mi je šta misli ekonom, radnici na terenu, tetkice koje održavaju čistoću. Baš zato, mogu za sebe da kažem da sam posvećen kolektivu.

Nada: Nikola Mituljikić

Infrastrukturom (ni)je zadovoljan

Kad se povede priča o infrastrukturi koju koristi Zvezdina škola, Mladenović ističe:

– Nisam zadovoljan iz ove perspektive, šta treba da bude Crvena zvezda, a svakako sam zadovoljan u odnosu na ono šta sam zatekao kad sam došao 2015. Napravili smo sjajan pomak što se tiče broja terena, opreme, rekvizita, ali, kao i sve u životu, postoje neke granice koje se podižu. Sa tim trening centrom koji je u planu sigurno bismo rešili mnoge probleme. Prešli bismo na nivo ozbiljnih evropskih klubova.

Sećanja: Mladenović u Zvezdinom dresu

Zvezda B – višestruki benefit

Isticao je Mladenović ranije da je zagovornik formiranja klasičnog Zvezda B tima:

– I dalje sam pri tome. To je nešto što će dati veću perspektivu mladima. Mogu da igraju tu ligu u kojoj je Zvezda B, bili bi na oku prvom timu, i ukoliko ispunjavaju uslove za godine, mogli bi da igraju u Ligi šampiona mladih. Imaju tri opcije. S druge strane, fudbaleri koji izlaze iz povrede imali bi šansu da brane boje Zvezde B.

Spremanje za Omoniju: Omladinci Zvezde predvođeni trenerom Rendulićem

Stranci – samo probrani

Večita je tema, pogotovo kad su u pitanju mladi, njihovo forsiranje i, sa druge strane, dovođenje stranaca, često upitnog kvaliteta. Konkretno, mnogim navijačima sad i nije baš po volji što je Ibrahim Mustafa dobio šansu u prvom timu pre Vladimira Lučića, prosleđenog Čukaričkom, koji je “eksplodirao” u Prvoj ligi u dresu IMT-a.

– Imam iskustvo ozbiljnog igranja preko granice, pošto sam bio stranac u tri zemlje. Znam kako se ophode prema strancima. Uvek sam bio neko ko obožava mlade fudbalere. Mi smo talentovana nacija, ali ne koristimo taj potencijal u potpunosti. Stranci treba da budu tu, ali bi bilo dobro da se ograniči njihov broj. Moraju da budu reprezentativci. Gomilanje stranaca koji nemaju kvalitet blokira prolaz naših igrača, od kojih svi klubovi žive, ne samo Zvezda. Zabrinjavajuće je što svaka ekipa danas ima nekoliko stranaca u svojim redovima – ističe Mladenović.

Teško u Ligi Evrope

Pričajući pred start prvog tima Zvezde u Ligi Evrope Mladenović je ocenio:

– Biće teško, jaka je grupa. Crvena zvezda je na tom nivou da sve osim pobede predstavlja problem. Fudbaleri su navikli publiku na dobre igre i rezultate u Evopi poslednjih godina. I kad je dobro i kad je loše, treba ostati dosledan, i treba navijati za svoj klub. Igrači su to zaslužili, zbog onog što su uradili u prethodnim sezonama.

Čast: Mladenović kao reprezentativac

Optimista pred Mundijal

Na pomen Katara i Mundijala, Mladenović, kao i kad priča o Zvezdi u Evropi, kaže da će biti teško, ali optimistično dodaje:

– Reprezentacija je napravila pomak u kvalifikacijama. Većina nas nije očekivala tako nešto. Imajući u vidu tim s kojim selektor Stojković raspolaže, formu u kojoj se nalaze igrači, mislim da možemo da očekujemo dosta dobrih stvari. Treba da vidimo ko će ići na Svetsko prvenstvo jer veliki broj utakmica u kratkom periodu može da dovede do povreda, i da sve ono što smo očekivali padne u vodu. Pojave se neke stvari na koje ne može da se reaguje.

U budućnosti sportski direktor?

Zagledan u sopstvenu budućnost, nekadašnji “vezista” kaže:

– Završio sam PRO licencu i sebe video kao trenera. Međutim, posle ovih osam godina, u dilemi sam kakav je put kojim bi trebalo da idem. Da li je to biti sportski direktor, jer posle ovog treba da se ode stepenik više, ili da budem trener.

Lepe uspomene iz Zemuna

Mladenovića su kao igrača do Zvezde dovele partije u Zemunu, klubu čiji je dres nosio čak 64 puta, od 1998. do 2002:

– Za Zemun me vežu lepa sećanja. To je prvi klub za koji sam igrao u elitnom takmičenju. Njihov dres sam nosio četiri godine. Žao mi je što su na tom nivou gde su danas, u Srpskoj ligi Beograd. Klub s takvom tradicijom, istorijom, navijačima zaslužuje mnogo više. Nadam se da će se stabilizovati, ali za to su potrebni ljudi.