Vesti
Ponosna majka i supruga - Vesna sa porodicom

Sigurna u svoje sposobnosti i znanje, i uz podršku lokalne zajednice, Vesna Mijatović je rešila da se kandiduje na ovogodišnjim izborima za Savet opštine Brimbenk. Vesna je kandidat na izbornoj jedinici Graslends (Grasslands Ward), koja obuhvata predgrađa Kings Park, Dir Park, Kernlia, Albanvejl i Zapadni Sent Albans.

Da li je kandidatura za Savet Brimbenka nešto što ste duže vreme planirali ili samo nastavak vaših ranijih aktivnosti vezanih za zajednicu?

Odavno sam htela da postanem član Saveta opštine Brimbenk, međutim, moja volonterska pozicija kao predsednik školskog odbora najveće lokalne škole tokom poslednjih šest godina, nije mi to dozvoljavala. Jednostavno, nisam imala kapaciteta da se posvetim i jednom i drugom. Međutim, ove godine su mi deca prešla u drugu školu i samim tim sam prestala da vodim školski odbor. To mi je dalo prostora da se skoncentrišem na druge stvari, između ostalog i na kandidaturu za Savet Brimbenka. Tu poziciju vidim kao mogućnost da primenim svoje iskustvo i znanje stečeno kroz moju profesionalnu karijeru i volonterstvo.

Da li možete da svedete vaš plan u pet ključnih tačaka?

  1. Glavni cilj mi je da lokalna zajednica u Brimbenku ojača i da se bezbednosni standardi poboljšaju.
  2. Uz to smatram da je izuzetno važno da se lokalnim biznisima pruži zaslužena podrška.
  3. Podrška je potrebna i našim starijim sugrađanima, jer su oni najugroženiji.
  4. Definitivno nam je potrebno i više obdaništa i bolje usluge vrtića.
  5. Na kraju, ali ne najmanje važno, potrebno je održavanje i ulepšavanje infrastrukture, kao sto su ulice, parkovi i drugo.

Ko je prema vašem mišljenju najviše pogođen kovid-krizom i gde bi trebalo da bude fokus oporavka?

Pandemija je mnogo toga promenila i negativno uticala, pa čak i narušila mnoge sfere života. Većina stanovnika Brimbenka su etnički raznolike familije. Mnogi od njih vode privatne firme, male biznise koji su ključni za ekonomiju Brimbenka. I mnogi su bili prisiljeni da zatvore svoja vrata tokom krize izazvane kovidom-19. To je negativno uticalo na kompletne familije. Oporavak lokalnih biznisa treba da bude prioritet u narednom periodu. Jedna od dodatnih stvari, koje će da doprinesu oporavku biznisa, i dostignu mnogo toga više, je povratak dece u školu. S tim bi se roditeljima olakšao dan i deca bi se okupirala onim što im je potrebno, a to je obrazovanje.

Da li ste očekivali ovoliki broj žena srpskog porekla na lokalnim izborima u Melburnu?

Trenutno nisam upoznata sa ženama srpskog porekla u australijskoj politici. Mislim da mi žene polako ulazimo u oblasti kojima su tradicionalno dominirali muškarci. I to radimo sa mnogo više samopouzdanja i podrške. U slučaju Brimbenka nisam bila svesna da su tu i Ranka Rašić i Katarina Nikolić. Kad sam saznala, bila sam jako ponosna. Ipak smo mi srpske žene sposobne i jake. Tu je znanje naših majki i baka, kao i naše tradicionalno zalaganje u zajednicama, ne samo našoj već i široj. Upravo zbog toga smatram da mi, srpske žene, treba da budemo aktivnije u australijskom političkom i administrativnom domenu.

Kakvi su vaši dalji planovi u politici, a kakvi poslovno i privatno?

Sada mi je prioritet izborna kampanja i ako budem uspešna, moj fokus iduće četiri godine biće implementacija hitnih mera oporavka od kovida i jačanja zajednice Brimbenka. Nakon prvog mandata ću da vidim kuda i kako dalje, ali definitivno nastavljam putem službe zajednici. Naravno, mogućnosti su mnogobrojne, međutim vreme i prilike će učiniti svoje. Privatno – i dalje nastavljam da budem ponosna majka, supruga i ćerka.

Vesna se uspešno bavi fotografskom profesijom

Kako biste opisali sebe u pet rečenica?

Od mladih dana sam izabrala karijeru odanosti zajednici. Nakon sedam godina rada u Armiji spasa, postala sam majka dvoje predivne dece. Smatram da sam vredna, odana, hrabra i posvećena – prvo prema drugima, a onda i prema sebi. Iznad svega, uvek sam u službi zajednice – kaže Vesna Mijatović.

“Vesti” predstavljaju

Srbi na lokalnim izborima u Viktoriji 2020. 

Ovog oktobra u Viktoriji održavaju se lokalni izbori u skoro svim opštinama. Prvi put posle dugo vremena srpska zajednica će biti izuzetno zastupljena u izbornim jedinicama u različitim delovima Melburna. Među kandidatima za pozicije odbornika u skupštinama opština (Councils) naći će se čak šest predstavnika naše zajednice: Katarina Nikolić, Ranka Rašić i Vesna Mijatović u Brimbenku, kao i Dalibor Šaula, Bob Milković i Lana Formoso – Janković u Dandenongu.

“Vesti” vam svakog dana predstavljaju po jednog srpskog kandidata i njihove izborne programe. Zbog pandemije kovida-19, lokalni izbori u Viktoriji ove godine održavaju se slanjem glasova putem pošte. Izborni materijal je već stigao na adrese mnogih birača, a pravilno popunjene listiće potrebno je poslati u Izbornu komisiju što pre, kako bi stigli najkasnije do petka, 23. oktobra 2020. godine u 18.00 časova. 

Lična karta 

Ime i prezime: Vesna Mijatović

Kandidat: Savet opštine Brimbenk na teritoriji izborne jedinice Graslends.

Rođena: 1978. godine Banja Luka, Bosna i Hercegovina

Porodica: Kćerka Mila, (13) učenik, sin Marko (11), učenik, i suprug Nikola, IT stručnjak

Obrazovanje: BA Policijskih studija – kriminologija

Doprinos zajednici: Aktivan član zajednice, učestvujem i pomažem na raznim manifestacijama vezenim za zajednicu u St Albansu

Politička opredeljenost: Nezavisni kandidat 

Hobi: fotografija, netbol, ishrana i kuvanje

E-mail: vesnaforbrimbank@gmail.com

Uvek ima vremena da sasluša starije članove zajednice

Porodica u akciji

Vesna Mijatović je još kao dete, krajem 80-tih, došla s roditeljima u Australiju iz rodne Banja Luke. Saživela se sa ovom zemljom i njenim ljudima, i smatra da je kandidatura za opštinski savet logičan nastavak njenih dosadašnjih aktivnosti u zajednici.

– Verujem da imam šansu na ovim izborima. Oko priprema za kandidaturu sve je bilo jednostavno. U početku smo koristili samo društvene mreže, i to ima i benefita, ali i manje dobrih strana. Sada mi svi pomažu, deca, suprug, roditelji i prijatelji – kaže Vesna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here