Lična arhiva
DECENIJAMA POMAŽE OTADžBINU: Dr Mimica Andrejević Kri

Humanitarna organizacija Prohuman iz Bad Zalcuflena, na čijem je čelu dr Mirjana Mimica Andrejević Kri, nastavlja svoju humanu misiju pomažući institucije zdravstvene zaštite u Srbiji za dobrobit svih zemljaka u otadžbini. Poslednja u nizu akcija je obezbeđena pošiljka pneumatskog otvarača Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak u Beogradu, što predstavlja drugu tranšu pomoći ovoj renomiranoj ustanovi. Aparat je stigao i već je u upotrebi.

– Odmah pošto smo saznali šta je najpotrebnije, shodno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, potrudili smo se da to i obezbedimo što pre, kako bismo pomogli rad ove ugledne institucije, a sve u zajedničkom interesu za očuvanje zdravlja stanovništva Republike Srbije. Od srca i najlepše se zahvaljujemo saradnicima Generalnog konzulata u Diseldorfu na velikoj požrtvovanosti i trudu da aparat brzo stigne u Beograd. Najpre, Generalnom konzulu Srbije gospođi Branislavi Perin Jarić, konzulu Nebojši Živanoviću, gospodinu Igoru Mitroviću, kao i Miodragu Kneževiću i svim donatorima koji su nas podržali u ovoj humanitarnoj akciji, koja je brzo i uspešno sprovedena kupovinom aparata za brže i efikasnije pripremanje vakcine nemačke firme Biotek, a potom i same dopreme do Beograda – istakla je dr Mirjana Andrejević Kri, koja svoju otadžbinu ne zaboravlja.

Uvek nastoji da pomogne kad god može, zbog čega je sa pravom nosilac mnogih priznanja koja je dobila u Srbiji i Nemačkoj.

– Zahvaljujemo se Prohumanu na donaciji pneumatskog otvarača (dekapreta) u ime Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak i što je ovom donacijom omogućeno da se bezbedno nastavi brža i bezbednija proizvodnja vakcina protiv gripa – rekao je Darko Rogić, master biologije, v. d. pomoćnika rukovodioca medicinske službe u Odseku za proizvodnju vakcine protiv gripa, Službe za virusološku proizvodnju.

Smanjuje gubitke

Dekapter se redovno koristi u proizvodnji vakcine protiv gripa za otvaranje (dekaptiranje) kokošijih jaja, na kojima se ova vakcina proizvodi.

– Nakon umnožavanja virusa u embrionisanim kokošijim jajima, alantoisna tečnost iz jaja zajedno sa virusom se izvlači, što čini prvi i veoma važan korak u proizvodnji. Da bi se ovaj postupak obavio po proceduri, potrebno je da se ljuska jaja precizno otvori, bez lupanja ljuske, povrede krvnih sudova, opni i embriona. Bez dekaptera ovaj postupak se vrši makazama, usled čega imamo veliki rizik i gubitke u proizvodnji – pojasnio je Darko Rogić.