Lična arhiva
ZLEHUDA SUDBINA: Porodica Džebo

Plemenito srce anonimnog dobrotvora iz Bad Homburga, koji je svojom svesrdnom podrškom obradovao već nekoliko štićenika Humanitarnog mosta, proteklih dana olakšalo je i muke porodice Džebo iz Istočnog Sarajeva. Njegov dar od 200 evra doneo im osmeh na lice i veliko olakšanje.

– Mnogo nam znači ova podrška i pomoć, jer ćemo moći da kupimo lekove, namirnice, ali i rešimo po još neku muku koja nas je pritisla. Ovo je za nas bukvalno mali predah od silnih nevolja, a najviše bolesti i nemaštine. Nadamo se da će tom divnom čoveku dobri Bog podariti sve što mu srce ište. Naša situacija je teška sama po sebi od kada više nisam u mogućnosti da radim. Nisam više sposoban za rad, a ne mogu ni u prevremenu penziju. Zbog toga smo u velikim problemima, jer nemamo skoro nikakvih primanja – rekao je glava porodice Mladenko Džebo po struci vodoinstalater, koji je zbog bolova i novih povreda na radu na ivici da bude totalni invalid.

Istina, iako smo već u nekoliko navrata pisali o nevoljama njegove porodice, nažalost novonastala situacija u svetu, ali i sama zdravstvena situacija porodice Džebo postala još teža. Mladenko je po čitav dan u bolovima, a lekari ne mogu da mu pomognu.

Svaka pomoć dobrodošla

– Nama je baš svaka pomoć i dalje dobrodošla, jer ni supruga ni ja nismo sposobni za rad, a treba dvoje dece držati zdravom i sitom. Od momenta kad mi je kičma nastradala, baš kao i kolena zbog dugogodišnjeg mukotrpnog rada od bolova više nemam kud. Noćima ne spavam, a doktori kažu da nisam ni za operaciju, ni za rehabilitaciju, samo za lekove protiv bolova. Slaba je to uteha. Posebno imajući u vidu to da imam i dalje kredit za kuću, koju sam izgradio uz pomoć dobrih ljudi, da računi neće prestati da stižu. Da moramo imati za lekove i hranu, a ja ne mogu da radim i zaradim. Zato i dalje brinem šta će biti sa nama, jer pravog rešenja nema. A, ne može se večito živeti od tuđe milostinje – iskreno će Mladenko Džebo.

Podsećanja radi, njegova supruga Slobodanka, iako po zanimanju frizer, ne može da radi iz više razloga. Prvi je briga o sinovima, drugi činjenica da i sama boluje od epilepsije i da često ima kardioloških problema, a treći da sada mora na rehabilitaciju, jer je nedavno pala i slomila ruku. Tako i ona sama ide od doktora do doktora, ne bi li joj bilo bar malo bolje.

Nije lako moliti

Zato im je dar iz Nemačke, bio gotovo presudan da reše muku odlaska kod lekara, jer sina Ognjena ne mogu da ostave samim ni na sekund.

– Budući da Slobodanka mora čak u Banjaluku kod lekara i da moramo voditi i Ognjena, ovaj dar je više nego dobrodošao da imamo za put do tamo i za sve što bude dodatno potrebno. Ne možete ni da zamislite koliko me je tištilo što skoro do juče nisam imao ni marku kod kuće i nisam znao kako ću taj problem da rešim. Ovo je za nas dar bukvalno kao da je pao sa neba – iskreno će Mladenko.

Njegov mlađi sin Ognjen boluje od retke genetske bolesti (Vilijams sindroma), koji uzrokuje usporen rast i mentalni razvoj, teškoće u kretanju i ozbiljne zdravstvene probleme, što je porodici Džebo donelo mnogo patnji, neprospavanih noći i bezbroj dana provedenih po različitim kliničkim centrima, dovodeći ih na sam rub egzistencije.

RUŠI PREDRASUDE: Ognjen Džebo oboleo od Vilijams sindroma

Ognjen ponos, ali i briga

Mladenko i Slobodanka Džebo bili su odlučni da Ognjena osposobe za život najbolje i najviše što je u njihovoj moći, kao i medicine. Zahvaljujući roditeljskoj upornosti, on je uprkos brojnim poteškoćama prohodao sa tri godine i tri meseca, kasnije krenuo u vrtić, a zatim u školu na šta su veoma ponosni. Ali, kako su njih četvoro živeli samo od Mladenkove skromne plate (250 evra), koja je sada dodatno umanjena zbog višemesečnog bolovanja (skoro pa pola plate) to nije bilo ni blizu dovoljno da se pokriju potrebe ove skromne porodice.

Kontakt za pomoć

Za slučaj da još neko od plemenitih čitaoca “Vesti” poželi da pomogne porodici Džebo i omogući im da reše bar neki od problema koji ih svakodnevno muče, mogu stupiti sa njima u kontakt na adresu: Vuka Karadžića br. 431, 71123 Istočno Sarajevo ili na broj telefona: +387 66 827 444.