T. Trajković
Važno je angažovanje u politici: Kristijan Kovačević

Kristijan Kovačević, poslanik Socijaldemokratske partije Austrije u parlamentu te države prvi je i jedini političar srpskog porekla, koji je dospeo do tog položaja.

Kristijanova majka je iz okoline Varvarina, a otac iz opštine Žagubica.

– Moji roditelji su krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih došli u Austriju, gde sam rođen 1983. godine – kaže Kovačević, koji je bio gost Dopisništva “Vesti” u Beogradu.

Navodi da je u politici već više od decenije, a pre dve godine dobio je priliku u Tirolu, kada je sa listom Socijaldemokratske partije osvojio drugo mesto za pokrajinsku listu. U austrijski parlament ulazi u oktobru 2017. godine.

Kovačević je završio Višu ekonomsku školu, a za politiku se zainteresovao 2007. godine.

– U gradu Verglu gde sam i rođen interesovao sam se za lokalne teme, pitanje politike, sporta, ekologije. Uvek sam smatrao da ne valja samo kukati nego treba i delati – kaže naš sagovornik.

Ljudi bi trebalo da učestvuju u politici, smatra Kristijan, jer samo tako mogu promeniti stvari nabolje. Socijaldemokratska partija ga je privukla jer zastupa interese radničke klase.

– Moji roditelji su radili jednostavne poslove kada su došli u Austriju, a i moj otac je postigao da bude samostalan u poslu – priča Kovačević.

Obrazovanje i školovanje su veoma bitni u životu svakog čoveka bez obzira na to odakle je poreklom.

Kristijan je trenutno u predizbornoj kampanji i biće angažovan tokom celog leta.

– Cilj naše partije je prvo mesto. Mi ne obećavamo, nego mnogo radimo. Naša politika nije u obećanjima, nego u delanju – priča Kristijan i naglašava da je njegova partija uvek bila za radnike i običan narod.

On priznaje da je čak i u Austriji jaz između bogatih i siromašnih sve veći.

– Srednja klasa je zaista brojna i dobro živi, ali ima mnogo siromašnih koji sebi ne mogu da priušte ni ono osnovno. U zemlji kao što je Austrija to ne bi smelo da se događa – kategoričan je Kristijan.

Iako u Austriju hrle radnici iz svih balkanskih država, on smatra da to ne predstavlja pretnju po austrijskog radniku u smislu da će mu neko preoteti posao.

– Austrija je zemlja u kojoj postoje jaki kolektivni ugovori i svaki poslodavac mora da isplati zagarantovanu zaradu – kaže Kovačević.

Srbija što pre u EU

Pored austrijske politike, Kristijan prati i politička dešavanja u otadžbini svojih roditelja.

– Bitno je da u Srbiji postoji politička stabilnost, veoma je važno da Srbija što pre uđe u EU. To je značajno i za ljude koji žive u matici, ali i Srbe koji žive i rade u Austriji – smatra Kovačević.

Na pitanje kakve su šanse Srbije na putu ka EU, Kovačević kaže da se ulazak u evropsku porodicu neće dogoditi ni sutra, ni prekosutra.

– Bilo je reči da će to biti 2025. godine, da li će to biti moguće drugo je pitanje. Šansa postoji, ali mnogo zavisi od odnosa Beograda i Prištine – kaže naš sagovornik.

Jedan političar u kući

U srećnom je braku sa Austrijankom, mađarskog porekla, koja se ne bavi politikom.

– Dovoljan je jedan političar u kući, kaže Kristijan.