Youtube/The 8-Bit Guy
Punjač za električne automobile

Nacrtom zakona predviđeno je da sve nove zgrade u Grčkoj imaju u garažama određeni broj punjača za električna vozila.

Grčko Ministarstvo energetike i životne sredine podnelo je nacrt zakona kojim se investitori obavezuju na postavljanje punjača za električne automobile na parking mestima u garažama, kako u javnim, tako i u privatnim objektima. Između ostalog, nacrt zakona takođe predviđa da vlasnici punjača mogu prodati višak električne energije na tržištu.

Novi zakon je zasnovan na propisima Evropske unije, a odnosiće se na objekte kojima će građevinska dozvola biti izdata posle marta 2021. godine.

Predviđeno je da u stambene zgrade sa više od 10 parking mesta već tokom izgradnje budu postavljene posebne instalacije za punjače.

Nacrtom je takođe predviđeno da, ukoliko se radi o poslovno-stambenom objektu, bude ugrađen najmanje jedan punjač na 5 parking mesta.

U postojećim objektima, na kojima se obavljaju radovi na restauraciji, posebne instalacije neće biti obavezne ukoliko troškovi njihove ugradnje prelaze 7% ukupnih troškova obnove zgrade.

Vlasnici koji pune baterije u svojim automobilima u periodu kada je potrošnja struje niska zbog manjeg broja korisnika i manje potražnje, (na primer, tokom noći) mogu da prodaju višak električne energije na tržištu.

Nacrt zakona trenutno je na javnoj raspravi.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime