Youtube/The 8-Bit Guy
Punjač za električne automobile

Nacrtom zakona predviđeno je da sve nove zgrade u Grčkoj imaju u garažama određeni broj punjača za električna vozila.

Grčko Ministarstvo energetike i životne sredine podnelo je nacrt zakona kojim se investitori obavezuju na postavljanje punjača za električne automobile na parking mestima u garažama, kako u javnim, tako i u privatnim objektima. Između ostalog, nacrt zakona takođe predviđa da vlasnici punjača mogu prodati višak električne energije na tržištu.

Novi zakon je zasnovan na propisima Evropske unije, a odnosiće se na objekte kojima će građevinska dozvola biti izdata posle marta 2021. godine.

Predviđeno je da u stambene zgrade sa više od 10 parking mesta već tokom izgradnje budu postavljene posebne instalacije za punjače.

Nacrtom je takođe predviđeno da, ukoliko se radi o poslovno-stambenom objektu, bude ugrađen najmanje jedan punjač na 5 parking mesta.

U postojećim objektima, na kojima se obavljaju radovi na restauraciji, posebne instalacije neće biti obavezne ukoliko troškovi njihove ugradnje prelaze 7% ukupnih troškova obnove zgrade.

Vlasnici koji pune baterije u svojim automobilima u periodu kada je potrošnja struje niska zbog manjeg broja korisnika i manje potražnje, (na primer, tokom noći) mogu da prodaju višak električne energije na tržištu.

Nacrt zakona trenutno je na javnoj raspravi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here