Uvodi se saobraćajni znak za naselje

0

 

On je, predstavljajući nove propise, koji će proisteći iz novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, objasnio da je ograničenje brzine u naselju uvedeno da bi se zaštitili pešaci koji mogu da se nađu na kolovozu.

 

Povećana odgovornost vlasnika vozila

Prema njegovim rečima, veoma je značajno što će se povećati i odgovornost vlasnika vozila sa kojim je napravljen prekršaj. Vlasnik vozila će, naime, ubuduće morati da pruži tačnu informaciju o tome ko je u trenutku prekršaja upravljao njegovim vozilom, ako to nije bio vlasnik lično, što je do sada bilo prilično problematično.

Antić je objasnio da se pojam naselja, međutim, ne poklapa sa geografskom odrednicom naseljenog mesta, odnosno sa onim gde stoji tabla sa njegovim imenom.

 

To u praksi znači da vozači sada ne znaju tačno od kog mesta važi ograničenje brzine, odnosno da ona ne mora da se smanji odmah kod saobraćajnog znaka koji to zahteva, ako u blizini još nema kuća.

 

Sa uvođenjem novih tabli, koje će jasno ožnačavati početak naselja, međutim, više neće biti dileme, naglasio je Antić.

 

On je, takođe, rekao da će se ubuduće raditi kontrola prosečne brzine vozila, a ne samo trenutne, jer će to omogućiti soficistiraniji sistemi za praćenje, koji će biti postavljeni na svakom nadvožnjaku.

 

Antić je rekao da je ustanovljeno da veliki broj nesreća noću izazivaju neosvetljeni traktori, prikolice i priključne mašine, pa će ubuduće morati da imaju žuto rotaciono svetlo.

 

Sve pošteno – u budžet ide 70 odsto sredstava od kazni

Antić je ukazao da je dobro što je novi zakon precizno definisao finansiranje bezbednosti saobraćaja, što do sada nije bio slučaj.
Tako će 70 odsto sredstava od kazni ići u republički budžet, od čega će 75 procenata biti upotrebljeno za nabavku savremene opreme saobraćajne policije, a 30 odsto će dobijati lokalne samouprave, koje će sredstva koristiti za izgradnju saobraćajne infrastrukture i signalizacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here