Uz gusle kroz slavnu istoriju

0
Zajedno pevali sa guslarom
 

Koprivica je na drevnom instrumentu evocirao uspomene na pretke i prošlost, pevao o Gavrilu Principu, Jeleni Savojskoj, Njegošu, Vuku Lopušini, popu Milu Jovoviću i mnogim drugim srpskim velikanima. Pri kraju svog nastupa, zajedno s publikom pevao je pesme koje se pevaju na prelima i igrankama.

Dr Papović (desno) dobio gusle od Koprivice

Koprivica je svim prisutnim poklonio svoje knjige i DVD, a stomatologu dr Čedomiru Papoviću i svoje gusle, kao znak priznanja za nedavno osnivanje ispostave Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u Švajcarskoj, o čemu su i "Vesti" nedavno opširno izvestile svoje čitaoce.

U opuštenoj atmosferi prisutni su se družili sa umetnikom, a domaćini iz Kola su ih sve ugostili onako kako to priliči pravim srpskim domaćinima.

– Drago mi je da sam među našim ljudima koji su me s pažnjom saslušali. Gusle uvek razgale dušu, podsete na nas na daleku prošlost, na naše junake i velikane – rekao je guslar Đoko Koprivica i objasnio ukratko istorijat ovoga instrumenta.

– Guslarsko veče je bilo sjajno, uz umilne zvuke gusala "otputovali" smo u prošlost i podsetili se na teška, ali slavna vremena srpske istorije – istakao je na kraju večeri u ime domaćina Boško Lopušina.

Tvrdo drvo

– Gusle se prave od tvrdog drveta, najčešće javora, ponekad i hrasta. Tvrdo drvo simbolizuje hrabrost i junaštvo kojim ovaj instrument svojim neobičnim zvukom dočarava i intenzivira pevanje narodnih pesama koje su uglavnom vezane za herojske i ostale značajne događaje u narodu. Za javorovo drvo vezuju se i stara verovanja koja su dovela do toga da ga izaberu za ovaj instrument – kazao Koprivica.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here