EPA/Toms Kalnins

Finski predsednik Sauli Niniste kaže da je zemlja spremna da razmotri pitanje članstva u NATO.

– Situacija se promenila i u Finskoj i u Švedskoj. Po prvi put je većina ljudi, sudeći po anketama, za ulazak u NATO – rekao je Niniste i napomenuo da je Vlada spremna da o ovom pitanju razgovara sa parlamentom.

Istovremeno, i većina Šveđana podržava ulazak u NATO, prema istraživanju javnog mnjenja sprovedenom nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Marija Zaharova, inače, upozorila je nedavno i Finsku i Švedsku da će se suočiti s “opasnim vojnim i političkim posledicama” ako pokušaju da pristupe NATO-u.

Švedska nije bila u ratu od 1814. godine i svoju spoljnu politiku zasnivala je na “neučestvovanju u vojnim savezima”. Bila je neutralna u Drugom svetskom ratu i tokom Hladnog rata.

Anketa demokrata za Aftonbladet, međutim, pokazala je da 51 odsto Šveđana sada podržava pridruživanje NATO-u, u odnosu na 42 odsto u januaru. Protiv toga je 27 odsto ispitanika, u poređenju sa januarskih 37 odsto.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da su se ministri spoljnih poslova zemalja Severnoatlantske alijanse dogovorili da prošire saradnju sa Finskom i Švedskom, koje će učestvovati na svim sastancima bloka.

4 COMMENTS

  1. Сетили се да су Руси у II Светском рау, уништили Нацисте северне Европе. Сад ае хватају за сукњу Америке и Натоа. Хоће то.

  2. Putinova politika je pogubna po ruski narod. Ako im Svedjani i Finci udju u Nato – onda je Rusija zaista u Nato okruzenju. Rusima po gradovima je Putina preko glave. Po selima ne. Tu je negde – blizu Slobine sudbine.

  3. Ovo je jasno Upozorenje Srbiji da posle rata u Rusije pokreče se mehanizam NATO prema Balkanu meta je Srbija..!! Rezolucija 1244 ide u zaborav to bez dalnjeg jednoglasno preko Hrvatske Makedonije Albanije Polske Rumunije Bugarske Austrije Njemačke Engleske Italije Amerike i drugih članica te alianse zato ovde treba jako jako pazljivi biti u povlačenim potezima jer Srbija nema nijednu drzavu u komšiluku koja bi joj u susret izašla il u najmanju ruku pruzuli naslon logističke aktivnosti to je nama svima jasno jer znamo okruzeni smo drzavama koji nas baš puno i nevole još od onomad a i vojno nestojimo baš baš snazni ko Vojska Rusije i to znamo zato zamoleo bih sve nadlezne naprimer Ministri i Vlada i BIA..! posebno jer je pod lupom poslednjih več 6 mjeseci i več su nekoliko puta pali na ispitu jer sakupljaju se dokazi njihovih aktivnosti preko koga i šta hoče da manipulišu i izsceniraju u Bosni i na Kosovu da da pazljivi prate šta izjavljuju i šta rade jer posle dokaza nema povratka više pamet uglavu opkoljeni smo sa NATO Bazama u zaokruzenju što je najgore Rusija je ukinuta iz UN saveta nema pravo VETA Kinu mi ko Srbija baš ne interesujemo do te mere da se zameri sa svetom i svetskom trzistu upropasti svoje trzište zbog nas zato nečemo imati puno prostora za manevar nije vreme sad za manipulacije scenarija il junaštvo i patriotizam ne sad nikako da ja samo podsetim trenutno stanje kako ja vidim kako stoji pa opet poslednju reč ima Precednik Vučič zna najbolje šta radi tu nezelim da zalazim u pošte.poz

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here