UŽAS u Čačku: Golo dete stavio na usijanu ringlu!

0

Porodično nasilje u Čačku u porastu: Sve veći broj brutalnih premlaćivanja, razbijenih glava, slomljenih noseva, rebara i ekstremiteta… Napasnici tuku rukama, ali i motkama, štapovima, gajtanima
 

– Decu, srećom, nije tukao, ali su doživljavali traume uvek kada bi se napio, jer tada je bio užasan. Svaki put sam strahovala kakav će se pojaviti kada dođe s posla. Pošto nigde ne radim, morala sam da trpim torturu, ali sam odlučila da više tako ne živim. Prijavila sam nasilnika i sada je sve na sudskim organima. Verujem da su batine kojima sam godinama bila izložena sada prošlost, priča nesrećna žena.

– Veliki broj žrtava u sudskim postupcima odustaje od gonjenja počinilaca, uglavnom muževa. Pretežno se žrtve vraćaju u isto okruženje i to je začarani krug nasilja. Žrtve moraju da skupe hrabrost i prijave nasilje, ali i ostanu dosledne u sudskim postupcima izjavom da ostaju pri gonjenju nasilnika, kaže Zoran Belčević, bivši sudija Prekršajnog suda, danas direktor Centra za socijalni rad.

 

Broj slučajeva porodičnog nasilja u Čačku u drastičnom je porastu. U prvih pet meseci ove godine prijavljeno je 75 slučajeva ove vrste zlostavljanja, što je više nego u čitavoj prošloj godini.

– Dominantno je bračno nasilje, ali u većini slučajeva deca su sekundarne žrtve, budući da su direktni svedoci nasilja u porodici. Zabeležili smo i deset slučajeva zanemarivanja dece, a sve je veći porast nasilja nad starijim osobama. Imali smo slučaj da je ćerka redovno tukla svoje roditelje, navodi Goran Javorac iz Centra za socijalni rad.

Sve je veći broj brutalnih premlaćivanja, razbijenih glava, slomljenih noseva, rebara i ekstremiteta, a modrice, podlive i ogrebotine više niko i ne broji. Napasnici žrtve tuku rukama, ali i motkama, štapovima, gajtanima. Zabeležen je i drastičan slučaj da je očuh sina svoje partnerke stavljao da golom zadnjicom sedi na užarenoj ringli.

 

U Centru za socijalni rad očekuju bolji rad pravosuđa i veći broj procesuiranih počinilaca nasilja.

– Do sada u Čačku nije bilo izricanja mere udaljenja nasilnika iz stana, niti zatvorskih kazni za nasilje u porodici. Zabeleženo je samo osam slučajeva zabrane prilaska suprugama ili partnerkama. Verujem da će se ove mere koje je zakon propisao češće primenjivati i da se neće voditi računa da li je nasilnik vlasnik stana ili kuće, već da će u svakom slučaju biti izmešten iz porodičnog okruženja. Sada imamo suprotan slučaj, da žrtve moramo da sklanjamo u prihvatilište iz stanova u kojima žive, opominje Javorac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here