Lična arhiva
Ispred nedovršene kuće: Snežana, Nevena i Spasoje Pantelić

Nevolje samohrane majke Snežane Pantelić (45) iz sela Zarići kraj Kosjerića, jer kuburi sa ogrevom, nikako da posustanu. Najteže joj pada što mnogo drva troši i sa time nikako ne može da se izbori, jer nedovršena kuća, u kojoj živi sa devetogodišnjom ćerkom i starijim bolesnim bratom, ne može da zadrži toplotu.

– Verujte da me je sramota da tražim pomoć, ali kad se suze skotrljaju niz lice moje Nevene kada se kupa u koritu u poluhladnoj dnevnoj sobi, srce mi se stegne i hoće da puke. Kaže mi: “Mama, hoće li uvek da bude ovako, da se kupam u koritu dok ne porastem i odem odavde?” To mi slomi srce na pola, koliko god se trudila da budem jaka zbog nje – kaže Snežana za koju vreme kao da je stalo onog trenutka kad je ostala bez mlađeg brata, njenog velikog životnog oslonca i dodaje:

– Kao što sam već pomenula, kada nam je mlađi brat, koji nam je pomagao, ali i podizao ovu kuću u kojoj živimo i od koga smo takoreći zavisili, preminuo, to je bio veliki udarac za našu porodicu i od toga se još nismo oporavili. Oslanjali smo se na njega u velikoj meri. Zato sam se i nemajući više kud obratila nepoznatim ljudima za pomoć i oni me tada nisu izneverili, zbog čega ću ostati njihov večiti dužnik. Iskreno se nadam da neće ni sada, jer smo u teškoj situaciji.

Kako ova samohrana majka nema zaposlenje, niti može u nadnici da zaradi koji dinar, jer njenu ćerkicu i bolesnog brata nema ko da pazi, produženi hladni zimski dani ponovo je ozbiljno plaše.

Odličan đak: Nevena Pantelić

– Nigde ne radim i nemam dodatno primanje osim dečjeg dodatka. Živim sa bratom Spasojem (50), obolelim od Parkinsonove bolesti, koji prima invalidsku penziju, a primanja nam ukupno iznose 25.000 dinara (oko 210 evra), što ni izbliza nije dovoljno da izguramo ceo mesec, a da nam nešto ne zafali. Mlađi brat koji nam je pomagao i od koga smo takoreći zavisili doživeo je nesreću na poslu i preminuo. To je bio veliki udarac za našu porodicu. Naša kuća je u planinskom delu gde su zime hladne i duge. Nedovršena je, a nemamo ni vodu. Neki delovi već su počeli da propadaju, a mi to sami ne možemo da popravimo i obnovimo. Pošto nam se i ogrev “utanjio” nisam znala šta ću, pa sam morala ponovo da molim za pomoć. Moja molba je prvi put uslišena od strane Opštine, pa sam dobila pomoć u vidu ogreva. Međutim, zima ne popušta i mi smo ponovo u problemu. Zato nam je svaka pomoć neopisivo dragocena u ovim trenucima – rekla je Snežana Pantelić, koja je nažalost bila i žrtva nasilja, zbog čega se nikad i nije udala za oca svog deteta i zbog čega ne dobija ni alimentaciju za dete.

Volela bi Snežana kada bi mogla da izdržava sama ćerku i brata, da ne dolazi više u tako tešku situaciju. Međutim, jedino što dolazi u obzir kao opcija jeste da gaji svinje, za drugu krupniju stoku nema izgrađen prostor.

– Mi imamo baštu za naše potrebe i jednu svinju koju prehranjujemo da bismo imali meso tokom zime. Mogla bih da othranjujem još svinja, ali nemam od čega da ih kupim i tovim da bi mogla da ih prodajem i bar tako zaradim koji dinar. Dok ne prođe zima, fokus mi je da se ne smrzavamo, a ogreva ponovo skoro da nemam. Mnoge me još stvari brinu, ali… – jada se Snežana i nada da će naši humani zemljaci još jednom imati razumevanja i pomoći joj da obezbedi još malo drva i ne brine da li će se smrzavati.

U planini još ima snega: Snežana Pantelić pravi prtinu

Zbog ćerke bi sve učinila

– Jedini razlog zbog koga se borim i molim za pomoć, jeste moja Nevena, jedina svetla tačka u životu. Odličan je đak i mnogo sam ponosna na to imajući u vidu koliko toga ne mogu da joj pružim. Čak ni topao krov nad glavom. Skromna je i bude zadovoljna i najmanjom sitnicom što me čini ponosnom, a ponekad i slama srce. Zato ne mogu da dozvolim da se smrzava ili da ne može da se okupa u koritu u toploj dnevnoj sobi, budući da vodu ne možemo da dovedemo do kuće. Samo zato sam se i usudila da ponovo potražim pomoć od dobrih ljudi. Zbog njih i verujem u iskrenu i nesebičnu ljudsku dobrotu, jer sve što sam dosad iskusila u svom životu nije bilo ni izbliza tome – navodi Snežana.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji mogu i žele da pomognu porodici Pantelić, mogu stupiti s njima u kontakt putem telefona na broj: +381 31 587 881, adresa je selo Zarići, 31260 Kosjerić, Srbija. Takođe, donaciju možete uputiti na Snežanino ime direktno iz Srbije na broj računa: 205-9011007077500-65 (Komercijalna banka) ili Vestern unionom iz inostranstva na ime Snežana Pantelić. Naravno, na usluzi je kao i uvek, Redakcija “Vesti”.