Lična arhiva
Na rubu egzistencije: Snežana Pantelić sa ćerkom i bolesnim bratom

Za 46-godišnju samohranu majku Snežanu Pantelić iz sela Zarići kraj Kosjerića, kao da nema svetlog i mirnog dana. Vreme je za nju stalo od momenta kada je ostala bez rođenog brata, koji se brinuo o porodici, a muke koje je prate iz dana u dan su sve veće. Nejaka žena nije u stanju da se nosi sa teškim bremenom siromaštva.

Snežana je majka koja nema posao, niti može u nadnici da zaradi neki dinar, jer njenu ćerkicu i bolesnog brata nema ko da čuva pa je predstojeći dani ozbiljno brinu.

Iako je leto tek nastupilo, Snežana je uplašena zbog poskupljenja cena ogreva i ne zna kako će nabaviti drva za zimu, a o drugim potrebama da i ne govori. Sve je poskupelo, pa se ova nesrećna žena našla u panici. Najvažni su joj hrana i drva.

– Samohrana sam majka desetogodišnje devojčice za koju ne primam alimentaciju. Nigde ne radim i nemam nikakva primanja osim dečjeg dodatka. Živim sa bratom Spasojem (51), obolelim od Parkinsonove bolesti, koji prima invalidsku penziju, a primanja nam ukupno iznose 25.000 dinara (oko 212 evra), što ni izbliza nije dovoljno da pregrmimo ceo mesec, a da nam mnogo toga ne zafali – priča ova nesrećna žena.

Bila žrtva nasilja

Njen svet se srušio kada joj je nastradao mlađi brat, jer je bila svesna da je ostala bez čvrstog oslonca.

– Mlađi brat koji nam je pomagao i od koga smo finansijski zavisili doživeo je nesreću na poslu i umro. To je bio veliki udarac za našu porodicu i sad kad na to pomislim stegne mi se srce. Naša kuća je u planinskom delu gde su zime hladne i duge. Izloacija kuće je jako loša, a imamo i problem sa vodom. Ipak, ono što me posebno brine, jeste ogrev koga u šupi više nema. Zato sam opet u nemilosti sudbine i sve nade polažem u dobre ljude – reči su siromašne majke. Ova nesrećna žena bila je i žrtva nasilja, zbog čega se nikad i nije udala za oca svog deteta.

Kad se seti mlađeg brata, uboga Snežana ne može sa sakrije tugu.

– Kao što sam već pomenula, kada nam je mlađi brat, koji nam je pomagao i od koga smo zavisili, preminuo, to je bio veliki udarac za našu porodicu i od toga se još nismo oporavili. Oslanjali smo se na njega u velikoj meri. Zato sam se i nemajući više kud obratila nepoznatim dobrim ljudima za pomoć i oni me tada nisu izneverili, zbog čega ću ostati njihov večiti dužnik. Iskreno se nadam, da neće ni sada, jer smo u teškoj situaciji – drhtavim glasom će Snežana.

Živi za ćerku

Činjenica je da Pantelići nemaju na koga da se oslone, a sami ne mogu da mnogo da učine u sopstvenu korist.

– Sa primanjima koje imamo, teško nam je i da se prehranimo. Moja Nevena je dobro dete i vredan đak, i njene potrebe su mi na prvom mestu. Da mi nije nje, ne znam da li bi moj život uopšte i imao smisla. Brine me i to šta će sa njom biti, ako se ne daj bože razbolim. Svakakve me misli muče i progone. Zato nam je svaka pomoć zlata vredna – priča Snežana.

Odličan đak: Nevena Pantelić

Ona kaže da bi volela da svoje dobročinitelje upozna, da ih zagrli i zahvali do neba za svu podršku i ljubav.

Ova siromašna žena jednom prilikom je upoznala ljubazni bračni par iz Kanade, koji su obilazili Kosjerić i okolna sela, delili poklone i na licu mesta imali priliku da se uvere kako se siromašni ljudi zlopate.

Snežana se takođe zahvaljuje svim ljudima dobre volje koji misle na nju i njeno dete da bi lakše pregrmili teške dane koji su se nadvili nad ovu porodicu.

Jak motiv

– Jedini razlog zbog koga ujutro ne klonem, jeste moja Nevena, moja vredna devojčica. Odličan je đak i mnogo sam ponosna na to imajući u vidu koliko toga ne mogu da joj pružim, niti pomognem oko školskih zadataka kao što to drugi roditelji mogu svojoj deci. Zato ne mogu da dozvolim da se oskudeva u svemu… Samo zato sam se i usudila da ponovo potražim pomoć od dobrih ljudi. Zbog njih i verujem u iskrenu i nesebičnu ljudsku dobrotu, uproks patnji i razočarenju koje prati moj život – navodi Snežana.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji mogu i žele da pomognu porodici Pantelić, mogu stupiti s njima u kontakt telefonom na broj: +381 31 587 881, adresa je selo Zarići, 31260 Kosjerić, Srbija. Takođe, donaciju možete uputiti na Snežanino ime direktno iz Srbije na broj računa: 205-9011007077500-65 (Komercijalna banka) ili Vestern unionom iz inostranstva na ime Snežane Pantelić. Naravno, na usluzi je kao i uvek, Redakcija “Vesti”.