Aleksandar Antić, RTS

„Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno ili zlo“, poznati je citat Ive Andrića u promišljanju njegove omiljene teme – mostovi i ktitori. Danas se pitamo da li ktitori još postoje.

Supružnici Cmiljka i Darko Vuković decenijama rade u Nemačkoj, ali nisu zaboravili svoj zavičaj. Godišnji odmor iskoristili su da sagrade most preko reke Tisavice, koja je kao klin razdvajala žitelje novovaroških sela Debelja i Trudovo. Od sada je sve drugačije. Кada je reka najnemirnija, ljudi više nisu prinuđeni da obilaze čak 50 kilometara da bi prešli na drugu stranu.

Tokom radova na izgradnji mosta učestvovali su  sami meštani i na taj način i sebe su ugradili u opšte dobro. Ali i više od toga.

Martin Hajdeger, možda najveći među filozofima, proširuje nam horizonte o važnosti mostova: mostovi ne samo da spajaju smrtnike  jedne sa drugima, već ih spajaju i sa bogovima, kako on veli. Spajaju ih isto tako kao što mostovi spajaju nebo i zemlju, budući da su,  iako utemeljeni u zemlji, prelepo procvetali iznad nje i tako pripali i nebu.

U međuvremenu, „Vukovića most“, kako se već zove, dobio je još jedno lepo ime, ali njega ćete saznati čim budete pogledali kratku i dovoljno dirljivu reportažu pod nazivom „Кomšijska ćuprija“ u okviru rubrike Moj grad, samo na RTS Planeti.

U kategoriji – Moj grad pronaći ćete priče iz još dvadeset pet gradova Srbije.

Od varoši do varoši, naši dopinici tragom priča o zanimljivim ljudima, predelima i dostignućima stigli su
do najviših i najnižih geografskih tačaka naše zemlje.

Ukoliko na svom uređaju nemate instaliranu internet radio i TV platformu RTS Planeta, preuzmite je, registrujete se i birajte svoje sadržaje iz riznice RTS-a.

Pored kategorije – Moj grad, na RTS Planeti je dostupno i 11 televizijskih i četiri radijska kanala, koja možete pratiti UŽIVO ili 72 sata odloženo, kao i VIDEOTEKA i SLUŠAONICA sa više od 20.000 naslova televizijske produkcije i radijskog stvaralaštva.