pixabay.com
Foto: Ilustracija

Astronauti koji su u svemiru počeli su da uzgajaju nova tkiva, odnosno nove organe.

Eksperiment je pokušaj da se pronađu novi načini za stvaranje ljudskog tkiva tako što će matične ćelije odraslih biti poslate u svemir.

Cilj je da se matične ćelije razviju u kosti, hrskavicu i druge organe. Ako taj plan bude uspešan, otkrića bi mogla biti upotrebljena za pokušaj uzgoja organa za transplantaciju, kažu naučnici.

Istraživanje se sprovodi na Univerzitetu u Cirihu, a nedostatak gravitacije na brodu Međunarodne svemirske stanice koristiće se za podsticanje matičnih ćelija da prerastu u 3D tkiva.

Astronauti na brodu Međunarodne svemirske stanice koriste “mobilnu mini-laboratoriju” koja je poslata na raketu Spejs Iks prošle nedelje. Eksperiment će trajati mesec dana, tokom kojih će naučnici posmatrati kako matične ćelije rastu.

Na Zemlji tkivo raste u “jednoslojnim” kulturama, stvarajući dvoslojno tkivo. Ali, istraživanja i u svemiru i na Zemlji sugerišu da u mikrogravitaciji “ćelije pokazuju prostorno neograničen rast i sastavljaju se u složene 3D agregate”, kako kaže Oliver Ulrih, jedan od naučnika koji vode istraživanje.

Ako eksperiment uspešan, nadaju se prelasku iz male laboratorije na veću proizvodnju.

Odatle bi mogli da koriste proces za generisanje tkiva za transplantacije uzimanjem ćelija od pacijenata ili generisanjem materijala nalik organima koji bi se mogli koristiti za testiranje lekova.

To bi bilo korisno ili da se osigura delovanje na određene pacijente, ili da se smanji broj životinja korišćenih u eksperimentima, piše Independent.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here