Ž. Marković
Novogodišnja slatka čarolija: Anđelija i Ksenija su pravile kolače

Zbog pandemije su naši zemljaci na privremenom radu u Švajcarskoj novogodišnje praznike uglavnom proveli sa najužom porodicom u stanovima, jer restorani i klubovi ne rade Poneki su se odlučili da to učine na snegu u nekom od skijaških centara, a retki su oni koji su i pored svega otišli u zavičaj.

Marko Ćorić i njegova devojka Dejana Đokić su među onima koji su odlučili da odu u planine. Oni su već izvesno vreme u Alpima, a na kratko su otišli kući u Cirih za sam doček i odmah se vratili.

– Ove godine provodimo novogodišnje praznike u Alpima, jer nismo u prilici da otputujemo u naše krajeve ili na toplija mesta kao prethodnih nekoliko. Za doček smo prekinuli odmor na kratko i proslavili u krugu porodice i već ujutro se vratili na skijanje i planinarenje – kaže Marko.

Sanja Zdravković Nikolić iz Arbona je Novu godinu dočekala sa najmilijima.

– Bila sam decom Katarinom, Veljkom i Stefanom kod brata Saše Zdravkovića i snahe Sanele. Sa nama su slavili još i bratanci Aleksandar, Dimi i Vasa. Bilo je praznično, veselo i opušteno, a nije falilo ni sarme i pečenja. Ništa lepše nego kad si u krugu porodice. Meni je 2020. godina i pored pandemije bila mnogo lepa, Ostvarila sam svoje ciljeve i želje, baš kao i moja deca, Svi smo živi i zdravi i Bogu hvala na tome. Imam nekoliko ciljeva u Novoj godini i ostvariću ih sigurno. Mojoj porodici, familiji i prijateljima čestitam Novu godinu i želim da zaborave sve ružno što se desilo u prošloj i iz toga izvuku pouke za budućnost. Da su mi živi, zdravi i srećni i da uživaju u životu. Imamo samo jedan život i treba ga poštovati – poručuje Sanja.

Irena Jovanović iz Ciriha je sa ćerkama Anđelijom i Ksenijom dočekala Novu godinu kod kuće i za “Vesti” kaže da su odlučile da naprave slatku čaroliju.

– Pravile smo kolače i slatkiše, a u tome su ćerke baš uživale. Izabrale smo filmove za zabavu, pokloni su već ranije bili onlajn kupljeni i ko kaže da je slavlje kod kuće skromno. Za nas je ovaj doček bio pravo bogatstvo.

Nenad Milenković iz Lupfiga kod Badena je slavio s porodicom i prijateljima, a čitaocima “Vesti” je poželeo bolju i srećniju 2021. godinu.

– Nadam se da ćemo u Novoj godini moći više da se viđamo i družimo. Prošla nam je bila vrlo teška godina u svakom pogledu, ali nam je i pokazala šta je najbitnije u životu, a to su zdravlje i porodica. Dala nam je malo više vremena da provedemo sa porodicom, pa evo i za doček. Iskreno se nadam da će 2021. biti bolja, da se sve vrati u normalu, da se ponovo družimo i održavamo Smotre folklora. Svima želim na prvom mestu puno zdravlja, sreće i ljubavi, a sve ostalo će doći samo po sebi – kaže Milenković.

– Ove godine smo za doček u stanu bili samo supruga Snežana, sin Marko, ćerka Mina i ja. Takva su vremena i kako je za svakog tako i za nas. Verujem da će doći bolji i lepši dani i da ćemo sledeću Novu godinu slaviti u velikom društvu uz muziku – optimista je Dragan Istodorović iz Ciriha.

Familija Milenković sa prijateljima

Zdravica u Koprivni

Milenko Mile Gostić je iz Elga uprkos svim ograničenjima stigao u rodnu Koprivnu kod Modriče.

– Došli smo u zavičaj kod roditelja, gde ćemo biti do 9. januara. A Novu godinu smo dočekali uz večeru, TV program i zdravicu. Slavili smo u užem krugu familije, nadajući se boljoj i zdravijoj 2021. godini. Sa nama su se družile i familije Nedić, Glamočak i Pisarević. Nažalost nije bilo većeg veselja uz muziku uživo i u većem društvu jer nam ne dozvoljava ova prokleta pandemija, ali verujem da dolaze lepši dani. Moramo da budemo optimisti i da se vratimo u normalan život – kaže Milenko.

Sanja Zdravković Nikolić (druga sleva) sa društvom

U Davosu kao kod kuće

Porodica Petrović Snežana, Toplica i Stevan je iz gradića Langau am Albis otputovala u čuveni Davos.

– Tražeći destinaciju gde bi mogli na nekoliko dana da odemo za Novu godinu odlučili smo se za Davos. Kanton Graubinden ima otvorene ski liftove što nije slučaj svuda u Švajcarskoj. Za Davos sam emotivno vezana. U njemu sam živela kada sam prvi put došla u Švajcarsku i posto nismo otisli za Srbiju nekako se u Davosu osećam kao da sam došla kući. Suprug i deca skijaju, a ja šetam i oživljavam uspomene. Išli smo i na noćno sankanje kroz šumu na -15. Smrzli se jesmo, ali je doživljaj neverovatan – kaže Snežana Petrović.