Lična arhiva
OBIŠLI POLA ŠVAJCARSKE: Porodica Butić

Kao svuda širom Evrope i naši zemljaci na privremenom radu u Švajcarskoj, ako ne mogu na odmor u maticu ili neke druge države, onda koriste odmor obilazeći razne destinacije u kojoj borave. Nekoliko porodica naših zemljaka, među kojima Butići iz Gosaua, Jankovići iz Roršaha, Krkalovići iz Ucvila, Milanovići iz Šenisa, u prethodnom periodu odlučilo se posete veće gradove i njihove kulturne znamenitosti, odu u planine, ili se odmore pored reka i jezera.

Saša Butić iz Gosaua u istočnoj Švajcarskoj sa najbližima se tako uputio na drugi kraj Švajcarske.

– Za vikend smo supruga Olivera, ćerka Nina, sin Oliver i ja otišli do Ženeve, posetili smo deo Valisa i u povratku svratili u Bern, gde smo pokazali deci i švajcarsku skupštinu. Prethodno smo obišli Ženevsko jezero, razgledali grad i okolinu. Posetili smo i Snjiss Vapeur Parc, to je veoma interesantan minijaturni grad za decu u mestu Bouver u kantonu Valis. Zgrade u tom parku su visoke otprilike 5-6 metara, ali je sve napravljeno u minijaturnom formatu. Kroz park vozi nekoliko modela vozova. Stvarno je prelepo. Naši prijatelji iz Ženeve su nam preporučili da odemo do tog parka minijatura i nismo se pokajali. Uveče smo se vratili u Ženevu prespavali i potom krenuli nazad u Gosau – kaže Saša Butić, koji je rodom iz Ranovca kod Petrovca na Mlavi.

On navodi da su zbog pandemije odlučili da kad god imaju priliku obilaze gradove i prirodne lepote Švajcarske.

– Što se tiče odmora u Srbiji, voleli bismo da odemo, posetimo roditelje i familiju. Biće to čim uslovi dozvole – dodaje Saša.

Sveta Janković iz Roršaha slobodne trenutke u vreme pandemije najviše koristi da vozi bicikl.

Krkalovići pune baterije kraj Bodenskog jezera

– Veoma je zdravo, a kada vozim nisam toliko ni u kontaktu sa ljudima. Vozim bicikl već 20 godina, a recimo prošle godine sam prevalio oko 4.000 kilometara. Nemam vremena stalno da vozim, zbog posla koji obavljam, ali kada idem u vožnju pređem od 70 do 100 kilometara. Nedavno sam vozio rutu od Roršaha, do Bergenca u Austriji, pa sam prešao u Nemačku u Lindau sve do Fridrihshafena i otud trajektom do Romanshorna u Švajcarskoj i nazad do Roršaha. Bila je i supruga sa mnom, ona takođe voli da vozi bicikl. Često je uz mene i unuka Lana koja ima devet godina. Normalno ona ne vozi duge relacije, jer je još mala – navodi Sveta.

Njegova unuka dodaje da voli rado vozi bicikl sa dedom, ali ne tako daleko.

– Kada porastem kupiće mi deda veći bicikl i voziću rame uz rame sa njim – kaže mala Lana.

Sveta Janković je rođen u selo Rakitovo kod Jagodine, a u Švajcarskoj se bavi prodajom mirišljavih i ekstraktnih ulja i drugih higijenskih proizvoda.

– Zbog posla imam stalan kontakt sa klijentima i moram da se dobro zaštitim od ovog virusa. Nosim masku, obavezna je i higijena ruku. Zato koristim svaki slobodan trenutak da vozim bicikl u prirodi – ističe Sveta Janković.

Volica i Dušan Milanović

Kao na moru

Dragan Krkalović iz Ucvila je sa suprugom Dubravkom i sinovima Dankom i Daliborom slobodne dane iskoristio da, kako navodi, izađe na čist vazduh do Bodenskog jezera.

– Bili smo i na vodopadima Rajne kod Šafhauzena. Ova pandemija nas je skroz zatvorila, tako da čim nam se ukaže prilika, normalno uz poštovanje svih mera, izlazimo do reka, jezera i planina – kaže za “Vesti” Krkalović.

On je rodom iz Sutomora pa ga je, dodaje, Bodensko jezero koje je dugačko 67 kilometara, a na najširoj tački široko 13 kilometra, pomalo podsetilo i na Jadransko more.

Čuvamo se

– U ovoj pandemiji se ponašamo, onako kako treba. Pridržavamo se mera koje su ovde, nosimo maske gde treba, u prodavnicama, tržnim centrima, a na stanicama su maske obavezne. Dezinfikujemo ruke, držimo odstojanje i čuvamo se koliko možemo i koliko mislimo da treba. Trudimo se da što više budemo u prirodi, kad nam obaveze to dozvoljavaju – kaže Saša Butić.

Kafa kraj jezera

Volica Milanović iz Šenisa je sa suprugom Dušanom tri dana bila na skraćenom odmoru u Luganu.

– Uživali smo kraj jezera. To je jedna od najlepših destinacija u Švajcarskoj. Oseća se mediteranska klima koja dolazi iz Italije. Pored jezera je veliki park sa puno procvetalog cveća i stabala, u vodi ima i lepih labudova, galebova, patki i gnjuraca. Lepo smo se proveli ta tri dana, prijao nam je čist i svež vazduh bez korone – kaže Volica Milanović, koja je poreklom iz Ranovca.

Lugansko jezero je podeljeno između švajcarskog kantona Tićino i italijanske regije Lombardija. Većim delom je u Švajcarskoj, a zanimljivo je da rekom Treza otiče u jezero Mađore.