Lična arhiva
U Vukovom zavičaju: Učenici u Tršiću

Đaci Srpske dopunske škole Sveti Sava u Italiji počeli su novu školsku godinu puni elana i uz osmeh, jer je početak bio veoma zanimljiv i sadržajan, a sva je prilika da će tako biti do kraja.

Početkom septembra je treća grupa đaka boravila u besplatnom letnjem kampu Leto u mom zavičaju u Tršiću, organizovanom od strane Ministarstva prosvete, Srbije. Sa nastavnicom Slađanom Marković išlo je 16 đaka iz Trsta dok je nastavnica Dragica Doderović vodila još 15 iz Vićence, Skija i Tori di Kvartezola. Tokom sedam dana, mališani su aktivno učestvovali na dramskim, folklornim, muzičkim i likovnim radionicama, a vratili su se prepuni utisaka.

– Uvek ću se sećati dana provedenih u Tršiću, jer sam imala priliku da se upoznam i družim sa vršnjacima iz cele Evrope – kaže Nina Ninković, učenica šestog razreda u Dopunskoj školi na srpskom jeziku u Trstu.

Pamti druženja sa vršnjacima: Nina Ninković

Po završetku kampa, svi Ninini saputnici su iskazali zadovoljstvo i sreću što su se družili sa srpskom decom iz drugih zemalja, ali i zato što su stekli nova znanja o zavičajnom jeziku i kulturi. Puni nove energije, đaci su, tvrde učiteljice, nestrpljivo čekali povratak u školske klupe sa željom da i iduće godine učestvuju u istom kampu.

Molebanima za srećan, uspešan i blagosloven početak školske godine u Trstu i Vićenci, započete su nove, kreativne aktivnosti u Dopunskoj školi srpskog jezika “Sveti Sava”. U okviru tematskog časa o jeseni, na nastavnom mestu u Busolengu, učenici su sa nastavnicom Magdalenom Donevski obrađivali narodnu pesmu “Dunje ranke”.

Kolo uz “Dunje ranke” u Busolengu

Za uvodnu motivaciju koristili su punu korpu sezonskog voća među kojem se sakrila i poneka dunja. Đaci su imali zadatak da imenuju voćke i da ih opisuju po obliku, boji, ukusu i teksturi. Posle analize pesme, govorili su o srpskoj narodnoj muzici i nošnji, a onda i zaigrali kolo. Na kraju su se zasladili zdravom, voćnom užinom.

Moleban u Trstu

Prethodni period bio je ispunjen i brojnim vannastavnim aktivnostima. Učenici su maštovitost iskazali kroz učešće na međunarodnom Strip festu “Fantazija uma” u Paraćinu na koji su poslali čak 28 radova. Učestvovali su i na međunarodnomfestivalu petominutnog dečjeg filma IKT “Film fest”.

– Film “Zdrav (p)ozdrav” je produkt kreativne saradnje 170 učenika Srpske dopunske škole u Italiji, Sloveniji i na Malti (u organizaciji Ministarstva prosvete), Osnovne škole “Ivo Andrić” iz Beograda i Dopunske škole srpskog jezika u Moskvi (finansira Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu). “Zdrav (p)ozdrav” ima za cilj da skrene pažnju na ozbiljan problem današnjice – otuđenje dece i odraslih zbog prevelike upotrebe mobilnih telefona te da ukaže na suštinske vrednosti: porodicu, druženje i boravak u prirodi – objašnjavaju nastavnice – mentorke.

Trofej se čuva u konzulatu: Đaci sa Ivanom Stojiljković

Đaci sa nastavnog mesta u Valdanju imali su čast da otvore manifestaciju Sačuvati od zaborava, Srpske kulturne zajednice “Sveti Sava” iz ovog mesta. Prepunom salom bioskopa Trisino orilo se “Bože pravde” iz grla mališana, ali i brojnih prisutnih. Na istoj svečanosti, uz aplauz publike, predstavnici učenika i roditelja ogranizatora Krosa RTS-a 2022. godine, predali su trofej “Đorđe Čululejević” generalnoj konzulki iz Trsta Ivani Stojiljković na čuvanje u konzulatu do sledeće dodele. Prestižan trofej za najbolje organizovan kros 2022. u dijaspori dobio je okrug Vićenca, a đacima ga je na kampu Krosa RTS u Leskovcu uručio Branko Ružić, ministar prosvete.

– Osetio sam veliku čast i uzbuđenje kada sam zajedno sa svojim drugarima primio trofej od ministra Ružića. Veoma sam ponosan na sve učenike iz Italije koji su učestvovali u ovogodišnjem krosu i doprineli dobijanju ove nagrade – istakao je Andrea Mačak, učenik osmog razreda u Vićenci.

Andrea Mačak (treći zdesna) sa drugarima i nastavnicom Jelenom Jovanović u Leskovcu

Školska godina u Italiji je započeta sadržajno i uspešno, a đaci i nastavnice sa puno volje i entuzijazma spremno čekaju nove radne izazove.

Zahvalni zbog učešća

Putovanje svih đaka do Tršića finansijski je pomogla Srpska pravoslavna crkvena opština iz Trsta. Generalni konzulat Srbije u Trstu pomogao je u organizaciji putovanja učenika, a podršku đacima iz Vićence, Skija i Tori di Kvartezola su pružili i Savet roditelja Srpske dopunske škole “Sveti Sava” kao i Savez Srba u Italiji. Roditelji učenika su izrazili veliku zahvalnost Ministarstvu prosvete Srbije, crkvenoj opštini i Savezu Srba u Italiji, jer su deci omogućili učešće u ovom projektu.

Nastavnice mentorke za film

Insert iz filma “Zdrav (p)ozdrav”

Nastavnice mentorke za film “Zdrav (p)ozdrav” bile su: Magdalena Donevski i Jelena Jovanović (Italija), Svetlana Todorović (Slovenija), Maja Marinković, Jelena Jablanov Maksimović (Malta), Sandra Radovanović (Srbija) i Vesna Simić (Rusija). 

Fantazija uma

Prvi put crtala strip: Anastasija Jakovljević

Anastasija Jakovljević, učenica šestog razreda SDSS “Sveti Sava” u Vićenci, je sa svojim radom učestvovala na Strip festu u Paraćinu.

– Prvi put sam crtala strip i mogu reći da sam veoma uživala. Priča našeg poznatog pisca Uroša Petrovića “Fantazija uma” za mene je bila izuzetno inspirativna. Podstakla me je na maštanje i kreativnost – kaže Anastasija.

Svi radovi učesnika Strip festa mogu se pogledati na sajtu www.stripfestfantazijauma.paracin.rs.