Košarkaši Partizana savladali su Crvenu zvezdu 85:84 u finalu Kupa Radivoja Koraća u niškoj hali Čair i tako odbranili trofej osvojen prošle godine. 

Ovo je bio treći uzastopni duel “večitih rivala” u borbi za Žućkovu levicu, a u poslednjim susretima Partizan je slavio u dva navrata i branio titulu. Sa druge strane, Zvezda je želela da vrati trofej Kupa u svoj posed i sve to obećavalo je neizvestan meč. Tako je i bilo.

Sam početak susreta obeležili su košarkaši Partizana koji u uvodnim minutima nisu uspeli da dođu do poena. Sa druge strane, crveno-beli nisu iskoristili “prazan hod” rivala i napravili osetniju prednost.

 

Tako se Partizan brzo “probudio” i napravio mini seriju od 5:0, pa je njihova prednost brzo porasla na 12:6. Do kraja deonice, kao i kasnije tokom većeg dela susreta, crno-beli su bili u konstantoj prednosti, ne većoj od 7 poena.

Sa puno tenzije igralo se u Čairu i u nastavku susreta. Tako je drugu deonicu obeležilo nekoiliko prekida zbog “koškanja”, kao i tehnička greška Rašona Tomasa zbog prigovora sudiji. Košarkaši Partizana diktirali su ritam meča i čuvali vođstvo, dok Zvezdanije uspevala da izjednači i preokrene rezultat.

U ovom periodu, jednu od najlepših akcija izveli su košarkaši Zvezde. Prvo je Beron “ukrao” loptu, da bi posle alej-ap dodavanja Lorenco Braun atraktivno zakucao.

Paklenu atmosferu napravili su navijači u niškoj hali Čair. Tako su 2. deonicu konstantno ometale uvrede jedne i druge strane, kao i pištaljke sa tribina. Pored čestih prekida i puno tenzije, na terenu se ništa bitnije nije menjalo. Partizan je uspeo da se “odlepi” na +7. ali crveno-beli prave seriju od 5:0.

Partizan je ušao u problem sa visokim igračima jer su i Rašon Tomas i Birčević dobili po 4 lične greške.

U poslednju četvrtinu crno-beli su ušli sa +1, ali su odmah napravili seriju od 6:0, na koju Zvezda odgovara sa 5 vezanih poena.

Konačno, Zvezda “dodaje gas” i u 35. minutu, uspeva da povede 58:57, prvi put posle prve deonice.

Usledila je dramatična završnica. Tako je na 2 minuta do kraja bilo 66:66, posle trojke Pejdža. Ali, tada Beron vraća trojku da bi, posle dobre odbrane, Gist zakucao za +5.

Na minut do kraja Jaramaz smanjuje na 76:73, ali, Zvezda prkeo Davidovca odmah uzvraća. Nizali su se poeni, faulovi, bacanja i ubačene trojke sa jedne i druge strane u poslednjih 60 sekundi, usledila prava drama.

Posle poena Davidovca sa bacanja, crveno-beli dolaze na +5, ali Pejdž odgovara trojkom. Usledio je napad za pobedu, ali Panter pravi faul, što Partizan koristi da izbori produžetak.

Do kraja, viđen je egal meč. Partizan je poveo 85:84, Braun je imao prodor za pobedu koji nije iskoristio i omogućio rivalu da “zadrži” Kup u svojim vitrinama.

Kup Radivoja Koraća, finale:

Crvena zvezda – Partizan

dvorana: Čair
sudije: Jovčić, Belošević, Nikolić

Zvezda: Panter, Braun, Davidovac, Lazić, Beron, Dobrić, Gist, Jagodić-Kuridža, Dženkins, Simanić, Odžo, Štimac.

Partizan: Volden, Zagorac, Pejdž, Mekadu, Stefanović, Jaramaz, Veličković, Birčević, Janković, Tomas, Trifunović, Mozli

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here