Foto: MN Press
KK Crvena zvezda KK Partizan

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan 71:56 u prvom ovosezonskom večitom derbiju odigranom u okviru 9. kola ABA lige. 

Crveno-beli su od starta odlično ušli u meč. Odličan je bio Dobrić koji je ubacio trojku, a posle njega pogađa i Kuzmić za vođstvo Zvezde od 9:2. Ipak, brzo se Partizan vratio i serijom od 6:0 uhvatio rezultatski priključak.

Ipak, funkcionisala je odbrana domaćeg tima, pa je prednost na kraju prve deonice iznosila 15:8.

U nastavku, vodila se velika borba. do sredine deonice igralo se poen za poen. Potom, Volters pogađa flouter sa desne strane. Partizan u narednom napadu promašuje preko Mura, a kontru koristi Holins koji zakucava za 21:14 i prednost od +7.

Do kraja poluvremena, Zvezda je igrala odličnu odbranu, pa sucrno-beli upisali 10 izgubljenih lopti. Sa jedne strane odlično je igrao Alen Smailagić koji je imao 9 poena, dok je Luka Mitrović pogađao iz svih pozicija i sa šutem 6/6 predstavljao veliki problem za odbranu Partizana.

I posle odmora, Zvezda je nastavila tamo gde je stala, Mitrović je igrao odlično, dok je Dobrić pogodio trojku pa je prednost brzo porasla na velikih +17, 42:25.

Ipak, umesto da prelome meč, domaći košarkaši su potpuno stali i skoro 6 minuta bili bez koša iz igre.

Partizan je pronašao ritam sredinom četvrtine, zaigrao mnogo bolje u obe faze,a crveno-beli pravili greške. Tako su se crno-beli potpuno vratili u meč serijom od 15:3, i to, najviše zahvaljujući Muru koji je u ovom periodu postigao 7 poena, uz jednu trojku.

U prvim minutima nastavka Luka Mitrović dobio je udarac u oko, trener Dejan Radonjić u igru uvodi Cirbesa. Potom, Rade Zagorac gubi loptu, to koristi Zvezda i pogađa trojku preko Holinsa vraća prednost na +15. Zvezda pravi seriju 10:2, a trener Željko Obradović traži tajm-aut.

Ipak, nalet crveno-belih nije zaustavljen. Usledila je nova trojka Dobrića, a onda i Lazića za 65:44. Zvezda ima najveću prednost na meču. U ovoj četvrtini, crveno-beli su postigli četiri trojke, a zanimljivo, da su do poslednje deonice ubacili samo dve.

Do kraja, crno-beli prave seriju od 6:0, a Mur pogađa trojku za 65:50, što nije bilo dovoljno za preokret. Zvezda je sačuvala prednost i došla do pobede u prvom derbiju sezone.

TOK UTAKMICE: CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN

IV Četvrtina

37. minut, 65:50 – Crno-beli prave seriju od 6:0. Mur pogađa trojku i vraća Partizan na +15.

35. minut, 65:44 – Nova trojka Dobrića, a onda i Lazića. Zvezda ima najveću prednost na meču. U ovoj četvrtini, crveno-beli su postigli četiri trojke, a zanimljivo, da su do poslednje deonice ubacili samo dve.

33. minut, 57:42 – Luka Mitrović dobio je udarac u oko, trener Dejan Radonjić u igru uvodi Cirbesa. Rade Zagorac gubi loptu, to koristi Zvezda i pogađa trojku preko Holinsa vraća prednost na +15. Zvezda pravi seriju 10:2. Trener Željko Obradović traži tajm-aut.

31. minut, 52:42 – Kalinić otvara četvrtinu poenima iz igre, dok u narednom napadu Balša Koprivica promašuje zicer.

III Četvrtina

30. minut, 47:40 – Partizan se vratio u meč i nadoknadio veliku prednost Zvezde.

29. minut, 45:40 – Partizan je nadoknadio 9 poena prednosti i sada je ponovo meč otvoren. Zvezda ima prazan hod. Sa druge strane, Mur pogađa trojku.

28. minut, 43:33 – Pogađa i Mur, prednost Zvezde se topi.

26. minut, 42:31 -Crno-beli su uhvatili ritam i napravili seriju 6:0. Smailagić smanjuje na 13 razlike, što provocira Radonjića da traži tajmaut. Izgubljena lopta Crvene zvezde, Smailagić je fauliran pa će imati dva slobodna bacanja, koja će pogoditi.

24. minut, 40:25 – Partizan ima mnogo problema u napadu.

22. minut, 38:23 – Dobrić pogađa drugu trojku na meču, a posle dobre odbrane Luka Mitrović upisuje nove poene. Trener Željko Obradović traži tajm-aut.

II Četvrtina

20. minut, 32:21 – Luka Mitrović je ispod koša u padu uputio šut i pogodio. U ovom periodu crno-beli nemaju rešenje za krilnog centra Zvezde koji pogađa iz svih pozicija i ima šut 6/6.

19. minut, 25:21– Partizan se vraća serijom 5:0. Ledej ispod koša pogađa. Zvezda pokušava preko Dobrića da dođe do trojke. Košarkaš Zvezde promašuje, a Kuzmić hvata lopu ispod koša, a onda promašuje oba bacanja. Partizan preko Smailagića dolazi do prve trojke. Trener Dejan Radonjić traži tajm-aut.

18. minut, 25:16 – Partizan ima dosta problema u napadu, do sada su izgubili sedam lopti uz 0/8 u šutu za tri poena. Nekoliko minuta bez poena na obe strane. Crveno-beli vezuju i treću izgubljenu loptu.

16. minut, 25:16 – Dangubić zakucava i smanjuje prednost, u narednom napadu, Kalinić je krenuo na zakucavanje koji seče madar nesportskim faulom. Zvezda dolazi do najveće prednosti na meču.

15. minut 21:14- Volters pogađa flouter sa desne strane. Partizan u narednom napadu promašuje preko Mura, a kontru koristi Holins koji zakucava. Trener Željko Obradović traži tajm-aut.

14. minut, 17:14 – Igra se brzo na obe strane. Mitrović pivotira i pogađa ispod koša,sa druge strane Smailagić zakucava.

12. minut, 15:12 – Partizan poenima otvara drugu četvrtinu i posle igrao odličnu odbranu. Istekao je napad za Zvezdu. Serija Partizana se nastavlja poenima Dangubića.

I četvrtina

10. minut, 15:8 – Crvena zvezda ima vođstvo od +7 posle prve četvrtine.

9. minut – Zvezda na plus 5 (13:8).

7. minut – Serija Partizana od 6:0 za 9:8. Radonjić traži tajm-aut.

6. minut – Dobrić briljira. Košarkaš Zveze je ubacio trojku, a onda je Ognjen Kuzmić pogodio za 9:2.

 

4. minut – Partizan tek posle nešto više od 4 minuta postiže prve poene na utakmici. Crno-beli smanjuju na 7:2

3. minut
– Siguran početak Zvezde. Crveno-beli stižu do 7:0 uz ovacije sa tribina

Crveno-beli su domaćini i ovaj duel dočekuju sa skorom od šest pobeda i jednog poraza, dok izabranici Željka Obradovića u dosadašnjem toku regionalnog takmičenja ne znaju za poraz.

Ekipa Dejana Radonjića imala je pobedničku uvertiru za derbi, pošto su u Evroligi savladali francuski Asvel (73:67), dok su crno-beli izgubili od Andore (61:60) na gostovanju u Evrokupu, čime su prekinuli niz od 10 uzastopnih pobeda u svim takmičenjima.

Obradović, najtrofejniji evropski trener posle skoro tri decenije, ponovo će biti na klupi Partizana u večitom derbiju.

– Utakmica koja nije kao neka druga, specijalna je, rivalstvo između Zvezde i Partizana je opštepoznato. To je utakmica koja se komentariše ne samo u Beogradu i Srbiji, nego u celoj Evropi. Mislim da je to dobro za košarku, mislim da je to dobro za sve ljude koji vole koššrku i nadam se da ce biti lepa utakmica i da će sve biti na nivou na kome bi svi mi želeli da bude – rekao je Obradović.

Da bude sportski, dostojanstveno, mi ćemo sve uraditi sa naše strane da bude tako, poručio je trener crno-belih.

– Probali smo da se pripremimo na najbolji moguć način, svesni smo kvaliteta koji ima Crvena zvezda, ali probaćemo da damo sve od sebe u toj utakmici. Da vidimo koliko u ovom trenutku možemo da se nosimo sa jednom evroligaškom ekipom – zaključio je Obradović.

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić takođe ističe značaj večitog derbija, bez obzira što se igra na početku sezone.

– Svi veoma dobro znamo šta nose utakmice Crvene zvezde i Partizana. Derbi ima svoju specifičnost i bez obzira na to što je tek početak sezone i što se u novembru ne igraju najvažniji mečevi, uvek je bitno dobro igrati protiv Partizana – izjavio je Radonjić.

– Partizan je u ovom trenutku bez poraza i prvi je na tabeli. Mi dočekujemo ovu utakmicu u žestokom ritmu i nakon velike potrošnje nakon utakmice sa Asvelom. Više igrača izašlo iz nje sa posledicama, tako da smo pokušaili da iskoristimo ovo vreme na najbolji mogući način da se oporavimo, budemo što spremniji i odigramo dobar meč – poručio je Radonjić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here