Foto: Tanjug/AP
Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije nije uspela da odbrani zlatnu medalju osvojenu 2019. godine pošto su u velikom finalu ovogodišnjeg Evropskog prvenstva poražene od Italije sa 3:1. 

U krcatoj Areni u kojoj je s, 20.565 gledalaca, oboren rekord kada je reč o Evropskim prvenstvima, izabranice selektora Zorana Terzića su odlično otvorile meč, povele sa 1:0, ali su Italijanke uspee da podignu nivo igre i zasluženo slave.

Srbija je od starta krenula odlično i brzo napravila prednost od 5:2. Ipak, Italijanke su se brzo konsolidovale i izjednačile. Usledila je rezultatska klackalica do kraja seta. Ipak, preko Tijane Bošković dolazimo do 22:20. Delovalo je da će Srbija prelomiti, ali su Italijanke ponovo izjednačile i došle na 24:24. Ipak, usledio je poen Milene Rašić za set loptu, a onda fantastična Tijana Bošković postiže novi poen i stavlja tačku na prvi set.

Očekivano, Italijanke su odgovorile na odličnu igru Srbiju u drugom setu i odmah došle do prednosti. Raspoložena je bila najbolja odbojkašice ove zemlje Paola Egonu sa nekoliko odličnih poena pa je Italija odmah došla do prednosti od 4:1.

I u nastavku seta Italijanke su diktirale tempo i imale vođstvo da bi sredinom seta odbojkašice Srbije izjednačile, a potom i došle do vođstva od 22:20. Delovalo je da će Srbija dođo do novogosvojenog seta, ali Italijanke vezuju prvo tri poena, posle kojeg selektor Zoran Terzić traži tajm-aut.

Ipak, odgovor Srbije je izostao, a umesto toga serija Italije se nastavlja na 5:0. Posle video čelindža, Italijanke osvajaju novi poen, a onda i blokom dolaze do 25:22 i 1:1 u setovima.

U nastavku, odbojkašice Srbije su bolje otvorile 3. set i došle do prednosti od 5:1, a prednost od 4 poena zadržale su sve do 9:5. Ali, malo po malo Italijanke su se vraćale, uhvatile priključak, a onda došle i do izjednačenja.

Njihova odlična igra se nastavila, a preko raspoložene Paole Egonu stižu i do 4 poena prednosti koju čuvaju do kraja seta za 25:19.

Zavrpnica drugog seta dobro je poremetila odbojkašice Srbije. Sa druge strane, Italijanke su nastavile sa odličnom igrom i odmah došle do prednosti u 4. setu od 4:1, a onda i od 12:4.

Selektor Zoran Terzić tajm-autima je pokušao da trgne odbojkašice.

Usledila je velika borba, u kojoj su odbojkašice Srbije pokazale veliku želju da dođu do preokreta, ali je Italijankama sve polazilo za rukom. Paola Egonu je bila nezaustavljiva. Tako je prednost Italije rasla na 21:8, a onda su i osvojile set za 3:1.

TOK UTAKMICE: SRBIJA – ITALIJA 1:3 (26:24, 22:25, 18:25 )

IV Set

18:25 – Kraj! Italijanke osvajaju set i dolaze do 3:1. 

8:16 – Neverovatna je Paola Egonuna ovom meču. Smečevima osvaja nove poene za Italiju. Sa druge strane, Tijana Bošković smanjuje prednost.

4:12 – Paola Egonu se potpuno razigrala. Selektor Srbije Zoran Terzić traži tajm-aut.

4:10 – Srbija je u završnii drugog seta potpuno ispala iz ritma, a Italija, sa druge strane to koristi i dolazi do ubedljive prednosti.

1:4 – Italijanke su ponovo odlično krenule i vode.

III Set

18:25 – Italijanke su uspele da dođu do potpunog preokreta i osvoje 3. set!

18:24 – Italija ima 6 set lopti.

14:17 – Italija dolazi do preokreta i vođstva i povećava prednost.

9:5 – Nastavlja se odlična igra Srbije. Tijana Bošković posle odličnog smeča osvaja nove poene.

5:1 – Odličan start Srbije u 3. setu! Milena Rašić blokom osvaja poen za ubedljivu prednost Srbije.

II Set

22:25 – Pet poena vezala je Italija i osvojila 2. set!

22:23 – Pjetrinijeva smečuje po vrhovima prstiju našeg bloka i osvaja novi poen za Italiju. Potom, Tijana Bošković šalje loptu u aut. Italija je preokrenula. Selektor Zoran Terzić traži tajm-aut.

22:20 – Paola Egonu greši, Srbija ima dva poena prednosti u završnici seta!

16:16 – Izjednačenje! Tijana Bošković novim smečom donosi Srbiji izjednačenje.

11:13 – Uspele su odbojkašice Srbije da održe rezultatski priključak, čak su i izjednačile, da bi se Italijanke ponovo oslobodile i napravile prednost od dva poena.

7:9 – Paola Egonu je sada pokazala zašto je najbolja u italijanskom sastavu. Potom Pjetrini prolazi.

7:7 – Nastavlja se klackalica u prvom setu. Igra se poen za poen, sve do sjajnog bloka! Mina Popović! Nerešeno je.

1:4 – Italijanke igraju mnogo bolje u 2. setu i dolaze do prednosti od tri poena.

I Set

26:24 – Fenomenalna Tijana Bošković osvaja poen! Srbija vodi 1:0 protiv Italijanki!

23:22 – Srbija ima poen prednosti, velika drama u prvom setu.

19:19 – Odlično su odreagovale Italijanke, blok za njihovo novo vođstvo. Uspešna je sada Tijana Bošković.

15:12 – Milena Rašić je ponovo spremna na mreži. Naše devojke deluju nezaustavljivo, Popović je odlična i evo nas na +3!

13:12 – Vrlo brzo su se naše devojke vratile u meč. Dve greške, a onda i sjajan blok naših devojaka, pa je Kirikela zaustavljena! Bojana Milenković je uspela da je zaustavi. Tajmaut Macantija.

10:12– Mali pad u igri naše selekcije, pa Italijanke prvi put vode na ovom susretu i to sa dva poena.

9:8 – Pjetrini ponovo dolazi do realizacije, ona je igračica sa najboljim procentima kod Italijanki. I onda KAKAV POEN – Tijana Bošković posle ogromne borbe!

8:7 – Tijana Bošković je isprva zaustavljena, ali je u narednom poenu sjajno smečovala brzinom 96,8 kilometara na sat. Ne damo prednost.

7:6 – Milena Rašić ponovo probija po sredini iz prvog tempa, ali je Kirikela lako prošla pored našeg bloka u narednom poenu. Servis greška Italijanki odmah potom.

5:5 – Šteta, uhvatile su Italijanke nalet na servis Sile. Zaista dobro servira ova devojka i pomerila je naš prijem.

5:2 – Jako nespretna greška Paole Egonu, nagazila je liniju prilikom servisa, mada je prethodno odlično smečovala. Potom sjajan poen Milene Rašić, bravo!

3:1 – Kakav blok Mine Popović! Stekli smo startnu prednost. Prethodno je pogrešila Paola Egonu.

1:1 – Razmenile su naše devojke sa Italijankama po poen. Rivalke su zaista sjajno blokirale napad Bošković.

Posle polufinalnog meča sa Turskom u kojem su izabranice selektora Zorana Terzića briljirale, na redu je veliko finale u kojem Srbija brani zlato osvojeno pre dve godine.

Prema najvama organizatora očekuje se oko 28.000 ljudi u Areni. Kako je saopštio Odbojkaški savez Srbije (OSS), od 10 sati je počela podela besplatnih ulaznica, a navijači su od ranog jutra čekali u kilometarskim redovima kako bi svojim prisustvom pomogli ženskoj reprezentaciji Srbije da četvrti put postane prvak Evrope.

Podeljeno je 6.000 ulaznica, koje važe za finale između Srbije i Italije (20 sati), ali i za meč za treće mesto u kojem se sastaju Turska i Holandija (17 sati).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here