Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je nerešeno 2:2 sa Portugalijom u meču 2. kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru. 

Orlovi su nisu uspeli da prvi put posle 1984. godine pobede Portugalce, ali su prikazali odličnu igru i uspeli da se vrate postignu dva gola, iako su na poluvremenu gubili 2:0. Meč je obeležila i situacija iz 93. minuta kada je Ronaldo uputio loptu ka golu,  koju je Stefan Mitrović izbacio sa gol linije po proceni sudije. Na samom kraju, Portugalac nije želeo da se meč završi, bacio je kapitensku traku i napustio teren.

Od starta meča, Portugalija je napala Srbiju i diktirala ritam meča. U početku Orlovi su uspevali da odgovore na akcije Ronalda i drugova, ali to je trajalo svega desetak minuta.

Potom, junak prvog poluvremena Žota zatresao je prvi put mrežu. Igrao se 11. minut, Ronaldo je fintom na desnoj strani izbacio svog čuvara, prosledio loptu koja dolazi do Žote, a ovaj glavom postiže gol za vođstvo.

 

U nastavku, Srbija je nastojala da dođe do izjednačenja. Ipak, prilike u 25. minutu, kada je Kostić ubacio loptu, a Mitrović i Vlahović zasmetali jedan drugom, kao i u 31. minutu kada je Vlahović šutirao preko gola, ostale su neiskorišćene.

Sa druge strane, u 36. minutu Žota glavom postiže gol posle asistencije Sedrika.

U nastavku, Srbija je od starta zaigrala mnogo bolje. U igru je ušao Radonjić i u prvom napadu prošao po desnoj strani i asistirao Mitrović za gol i 2:1. Ovim golom Mitrović je postao najbolji strelac Srbije svih vremena, pošto je na večnoj listi pretekao legendarnog Stjepana Bobeka.

 

Odlično je igrala Srbija u nastavku. Posle gola Mitrovića nizali su se napadi Srbije. Tako je prvo u 53. minutu Tadić šutirao, a golman Lopez odlično odbranio. Posle kornera, Sergej je glavom šutirao posle kornera, tik pored stative.

Nastavila se inicijativa Srbije. Tako je u 60. minutu Mitrović primio loptu, dodao do Kostića, ovaj je prosledio do Tadića  koji je proigrao Nemanju Radonjića i onda još jedna asistencija mladog krila za Kostića koji pogađa za izjednačenje. Ovo je jedna od najlepših akcija Srbije poslednjih godina.

Do kraja, Portugalija je imala odličnu priliku za gol, Ronaldo je šutirao, Mitrović izbaio loptu sa gol linije, a sudija je pokazao da lopta nije prešla gol liniju. Ova odluka razbesnela je Portugalca koji je bacio kapitensku traku i izašao sa terena.

TOK UTAKMICE: SRBIJA – PORTUGALIJA 2:2

II Poluvreme

82. minut – Nešto mirniji period igre. Nema prilika za gol.

76. minut – Ronaldo je imao priliku da postigne gol, ali lopta ide preko gola.

64. minut – Brani Lopez udarac Radonjića, lako je moglo da bude 3:2 za Orlove.

62. minut – Mitrović se prošetao kroz odbranu Portugalije, ali je Fonte uspeo da zaustavi napad Orlova.

60. minut – GOL! Srbija je izjednačila! Filip Kostić je strelac! Mitrović je primio loptu, dodao do Kostića, ovaj je prosledio do Tadića  koji je proigrao Nemanju Radonjića i onda još jedna asistencija mladog krila za Kostića koji pogađa za izjednačenje. Ovo je jedna od najlepših akcija Srbije poslednjih godina. 

54. minut – Odlično igra Srbija u nastavku. Posle gola Mitrovića nizali su se napadi Srbije. tako je prvo u 53. minutu Tadić šutirao, a golman Lopez odlično odbranio. Unastavku, posle kornera, Sergej je glavom šutirao posle kornera, tik pored stative.

53. minut – Strašan šut Tadića, Lopez je izvukao ispod prečke.

46. minut – Gol! Iz prvog napada Srbije usledio je gol! Radonjič je ušao u igru, centrirao, a Mitrović je sa 5 metara uspeo da postigne svoj 39. gol u dresu Srbije i ujedno postane najbolji strelac naše zemlje svih vremena!

I Poluvreme

45. minut – Poluvreme

42. minut – Prvi udarac Srbije u okvir gola, mada je to bilo prelako za Lopeza.

36. minut – Gol! Ponovo Žota glavom postiže gol posle asistencije Sedrika. Kasnla je reakija odbrambenih fudbalera Srbije pa napadaču Portugalije nije bilo teško da postigne novi gol.

31. minut – Prilika za Vlahovića, šutirao je preko gola sa 11 metara. Bila je to dobra povratna Kostića.

30. minut – Blokiraju Portugalci šut Orlova posle kornera, zatim je i akcija preko Kostića sa leve strane osujećena.

26. minut – Šteta! Dobra prilika za Srbiju, ali samo faul Vlahovića u napadu. Odlično je Kostić ubacio, na loptu su išli i Mitrović i Vlahović, zasmetali su jedan drugog i sve je otišlo u nepovrat.

23. minut – Portugalci su imali korner, intervenisao je Sergej, Srbija se odbranila.

11. minut – Gol! Portugalija vodi pogotkom Žote. Ronaldo je fintom na desnoj strani izbacio svog čuvara, prosledio loptu koja dolazi do Žote, a ovaj glavom postiže gol za vođstvo.

 

 

7. minut – Odličan napad Portugalije. Bernardo je sebi dao dug for i prošao kroz šesnaesterac Srbije. Potom, prosledio je loptu do Ronalda koji šutira preko prečke.

4. minut – Prvi dobar napad za Srbiju. Mitrović je dobio loptu na ivici šesnaesterca i krenuo ka golu, ali je odbrana Portugalije dobro reagovala.

2. minut – Portugalija na startu ima inicijativu. Srbija uspeva da neutrališe nalete  gostiju.

SASTAVI: 

Srbija: Dmitrović, Milenković, Mitrović, Pavlović, Lazović, Kostić, Gudelj, Milinković-Savić, Tadić, Vlahović, Mitrović.

Portugalija: Lopez, Kanselo, Dijas, Fonte, Sedrik, , Oliveira, Fernandeš, Danilo, Silva, Žota, Ronaldo.

Uoči meča:

Posle pobede nad Republikom Irskom od 3:2 u 1. kolu, meč sa aktuelnim prvakom Evrope je novi veliki test za ekipu novog selektora Dragana Stojkovića Piksija.

Zanimljivo, Srbija nije pobedila Portugalce još od 1984. godine, a da je tada strelac bio upravo sadašnji selektor Orlova.

Pre ovog duela, selektor Stojković je istakao da se njegov tim neće braniti.

– U poslednja dva susreta izgubili smo od Portugala u Beogradu, učinićemo sve da prekinemo tu tradiciju, verujem da ćemo uspeti, mada znam da neće biti lako. Mi se nećemo predati unapred, gledamo utakmicu kao veliki izazov i verujemo da možemo da pariramo tako jakoj ekipi. Atmosfera na poslednjem treningu bila je sjajna i svi jedva čekamo da počne. Velika je motivacija kad igrate protiv šampiona Evrope i uživaćemo u fudbalu.

Sa druge strane, selektor Portugalaca Fernando Santoš izjavio je da ima veliko poštovanje prema selekciji Srbije, ali ne i strah.

– Došli smo u Beograd da pobedimo. Izuzetno cenim Srbiju, selektora Stojkovića. Znam ga još kao fudbalera, iz Marseja, video sam da je promenio neke stvari u formaciji, sada su trojica u zadnjoj liniji, ali verujem u moj tim – rekao je Santoš.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here